Jamestown, de hoofdstad van Sint-Helena.
Volledig scherm
Jamestown, de hoofdstad van Sint-Helena. © afp

Lijnvliegtuig landt vandaag voor het eerst op afgelegen eiland Sint-Helena

Sint-HelenaOp het afgelegen Britse eilandje Sint-Helena, dat bekendheid verwierf als de plek waar Napoleon Bonaparte zijn laatste levensjaren in ballingschap doorbracht, landt vandaag voor het eerst een lijnvliegtuig. Zo komt voor de 4.500 bewoners van het vulkaaneiland een einde aan eeuwen van isolement.

  1. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NAVO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtafweer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-systeem

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. NA­VO-baas: “Kiev heeft dringend nood aan luchtaf­weer”, Zelensky bedankt Scholz alvast voor sturen Patriot-sys­teem

    De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft via een videoboodschap op de EU-top in Brussel de Duitse bondskanselier Olaf Scholz bedankt voor het sturen van een Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. De EU-leiders zijn het grotendeels met elkaar eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, maar hebben daar volgens de Nederlandse premier Rutten tijdens de EU-top in Brussel nog geen concrete afspraken over gemaakt. Eerder op de dag riep NAVO-chef Stoltenberg lidstaten nog op om wapens uit eigen voorraad aan Oekraïne te leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.
  2. LIVE MIDDEN-OOSTEN. Palestijnse Autoriteit verwerpt Amerikaans veto VN-lidmaatschap
    Play
    627

    LIVE MID­DEN-OOS­TEN. Palestijn­se Autoriteit verwerpt Amerikaans veto VN-lidmaat­schap

    De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad hun veto uit over het Palestijnse verzoek tot volwaardig lidmaatschap van de VN. Washington zegt dat “de weg via de VN niet de juiste is”. Het is volgens een hoge Amerikaanse functionaris overigens onwaarschijnlijk dat Israël Iran zal aanvallen voor het belangrijke Pesach-feest begint, waarmee het einde van de Joodse slavernij in Egypte wordt herdacht. De Europese Unie neemt ondertussen extra strafmaatregelen tegen Iran die de productie van drones en raketten moeten raken. Volg alle ontwikkelingen in onze liveblog.