Direct naar artikelinhoud
Volleybal

Deze kampioenenmaker leidt Red Dragons op WK en EK Volleybal

Andrea Anastasi blijft volgend jaar aan de slag bij de Poolse topclub Gdansk.Beeld Alamy Stock Photo

De Belgische volleybalbond heeft de hoofdvogel afgeschoten in zijn zoektocht naar een vervanger voor Vital Heynen, die een maand geleden zwichtte voor een bod van Polen. Uit de vele kandidaten werd de Italiaanse coach Andrea Anastasi uitverkoren.

De Belgische volleybalbond reageerde een maand geleden eerder verrast op de contractbreuk van Vital Heynen, maar zat daarna snel te broeden op het plan om een spectaculaire vervanger uit de hoge hoed te toveren. De lijst kandidaturen was indrukwekkend. Toen ook de Italiaan Andrea Anastasi (57) zich meldde, sloeg men op de bond haast achterover.

Anastasi is een internationale topper met ervaring op WK's, EK's, Olympische Spelen, World League en de coach die Spanje en Polen Europees kampioen maakte. Charismatisch man, door de looks en zijn grijze haren de 'George Clooney' van het volleybal genoemd.

Spelers enthousiast

Vandaag is Anastasi nog aan de slag in Polen bij Gdansk. Zijn team staat derde in de competitie - Kedzierzyn, met Red Dragon Sam Deroo, is autoritair leider - en won onlangs de beker. Een delegatie van de Belgische bond vloog dinsdag naar Polen om er te onderhandelen met Anastasi. Ze vonden vrij snel een akkoord en Anastasi tekende een contract tot en met het EK van 2019, met een mogelijke verlenging als België zich kan plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Gdansk zelf, waar de Italiaanse coach met een verleden als receptie-hoekspeler ook volgend seizoen aan de slag zal blijven, werd gisternamiddag op de hoogte gebracht. Daar reageerde men geschokt.

De Belgische spelersgroep kreeg later op de dag het nieuws te horen. Ploegkapitein Sam Deroo was eerst vol ongeloof en daarna ferm onder de indruk. "Ik ben verrast. Dat is geweldig nieuws. Een toptrainer met een indrukwekkend palmares. We leggen de lat weer wat hoger."

Het was trouwens Anastasi die met Gdansk het team van Deroo (Kedzierzyn) uitschakelde in de halve finales van de Poolse beker. "Ik ga Deroo nog beter maken", grapte Anastasi, die goed weet wat voor vlees hij in de kuip heeft bij de Belgische ploeg. Naast Deroo speelt ook Tomas Rousseaux in de Poolse competitie. Rousseaux werd afgelopen weekend bij Olsztyn nog uitgeroepen tot man van de match na de 1-3-zege tegen Lubin (hij scoorde 31 punten).

Anastasi maakte Spanje en Polen Europees kampioen. Met zijn looks wordt hij 'de George Clooney van het volleybal' genoemd

Jong aankomend talent zal verder worden gescout.

"Ik ben trots dat ik de Red Dragons in september mag leiden op het WK in Italië. Dat wordt ons eerste doel." Het EK 2019 in België, Frankrijk, Nederland en Slovenië noemde hij "een mooie uitdaging".

"Na Italië, Spanje en Polen is België mijn vierde land als bondscoach. Ik zie veel mogelijkheden met de Red Dragons, het is een zeer interessante groep. Ik wil er successen mee nastreven. Beter doen dan wat het team al bereikt heeft (vierde op het jongste EK, BRV)."

Andrea Anastasi is met Gdansk nog aan de slag in de Poolse play-offs en komt op zondag 8 april naar België voor zijn voorstelling. Bij de nationale ploeg zal hij zich laten omringen met eigen mensen, met wie hij al een tijdje samenwerkt, naast Belgen zoals wellicht Brecht Van Kerckhove. Na de titelfinales in België, begin mei, worden de internationals verzameld en zal Anastasi bij een eerste oefenwedstrijd op Belgische bodem kunnen kennismaken met het Belgische publiek.