“Ik moest bijna een traan wegpinken toen De Wever verzoening predikte. Wat een geweldige acteur”

© fb

Verzoening? Serieus? Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo neemt de uitgestoken hand van Antwerps burgemeester Bart De Wever naar de linkse oppositie niet ernstig. Dat de N-VA’er ook partijvoorzitter is, maakt het voor hem onmogelijk om als burgemeester verzoening te prediken, klinkt het. “Een krijgsheer kan geen bruggenbouwer zijn”. En dus is de kans groot dat Groen in Antwerpen aan de kant blijft staan.

Farid El Mabrouk

Sommigen hebben het over een nieuwe zwarte zondag, anderen over een groene zondag. Feit is wel dat zo goed als alle groene balkjes zondag in de verkiezingsshows de hoogte ingingen. Het aantal groene gemeenteraadsleden piekt, de partij bestuurt straks mee in een pak meer gemeenten. En ook in de meeste steden speelt Groen voor het eerst mee met de groten. Maar in Antwerpen en Oostende ligt een samenwerking met N-VA wel moeilijk. In ’t Stad ontwijkt Wouter Van Besien de paringsdans van Bart De Wever. En van de nieuwe poging om met links de vredespijp te roken – een rooksignaal dat via het VTM-programma Jambers werd uitgestuurd – moet Kristof Calvo beginnen hoesten. “Ik heb donderdag naar Jambers gekeken. Als die scène waarin hij pleit voor verzoening met links in één take is opgenomen, dan is hij een geweldige acteur. Het was ontroerend. Ik heb bijna mijn zakdoek gepakt en een traan weggepinkt (ironisch).”

Waarom twijfelt u aan zijn oprechtheid?

“Als je zegt dat je de oorlog in je stad beu bent, dan geef je toe dat je in je belangrijkste opdracht faalde: als burgemeester de boel samenhouden. Dat is een ongelooflijke mea culpa. Redenen om te twijfelen aan de oprechtheid? Dat hij de komende zes maanden als voorzitter campagne gaat voeren om het land te splitsen. Dan is het heel moeilijk om je stad bijeen te houden. Dat is zelfs geen verwijt, maar een nuchtere vaststelling. De Wever die een brug wil slaan naar links, dat is een beetje zoals een jager die vegetariër wil worden. We zijn niet naïef.”

Dus zolang De Wever partijvoorzitter is, kunnen jullie de uitgestoken hand niet aannemen?

“Ik ben niet de HR-manager van N-VA en stel geen voorwaarden, maar het zijn twee functies die moeilijk of onmogelijk te combineren zijn. Als voorzitter wil en moet hij oorlog maken. En een burgemeester is een vredesofficier. Het is de voorbije zes jaar in Antwerpen echter oorlog geweest. Kijk naar Bart Somers hier in Mechelen, die is burgemeester en staat constant boven het gewoel. Hij doet in Brussel aan politiek, maar in de eerste plaats voor Mechelen. De Wever doet in Antwerpen aan politiek, maar voor zijn partij in Brussel.”

Veel groene kiezers begrijpen niet dat jullie niet gewoon proberen jullie programma uit te voeren in Antwerpen, zelfs met N-VA.

“Ik begrijp degenen die zeggen dat we met het mandaat dat we hebben gekregen aan de slag moeten gaan. Maar Wouter Van Besien maakt nu de analyse dat de verschillen tussen Groen en N-VA onoverbrugbaar zijn. Hij gaat wel het gesprek aan; wij zijn beleefde mensen. Maar verantwoordelijkheid kun je ook opnemen in de oppositie. Het gaat niet alleen over de nationale standpunten van N-VA, de meningsverschillen gaan evengoed over de stad. Kunnen mensen zichzelf zijn aan een loket in Antwerpen? Een stad op mensenmaat versus een stad als parking.”

Waarom zou De Wever na zondag niet eerlijk de analyse kunnen maken dat het nu anders moet? Hij ziet in dat je met alle meningen in Antwerpen rekening moet houden.

“Hij zit gewoon met een politiek probleem: zijn coalitie verliest terrein, zowel in Antwerpen als op Vlaams niveau. En nu zoekt hij naar uitwegen. Ik snap dat het voor bepaalde partijen wennen is dat wij de dag na de verkiezingen niet zeggen dat ons programma maar om te lachen was. Bij ons regeert meer de macht van het idee dan het idee van de macht.”

Wees eerlijk: jullie doen gewoon aan strategie. Omdat jullie in mei volgend jaar weer die tegenstelling tussen N-VA en Groen willen uitspelen, is ­samenwerken met De Wever nu ­onmogelijk.

“Die verschillen die er zijn, gaan over Antwerpen. We bekijken dat ook stad per stad.”

Sommige groene kiezers zullen jullie nu zien als fundi’s die geen compromissen sluiten.

“De voorbije jaren is al vaak gebleken dat wij onze verantwoordelijkheid opnemen. Als we in de cockpit komen, is dat omdat wij ons programma kunnen realiseren. Kijk naar Mechelen en Gent, waar we dingen fundamenteel hebben kunnen veranderen.”

© fb

In Gent hebben jullie de leiding van het kartel met SP.A overgenomen omdat jullie veel beter hebben gescoord. In Mechelen was dat ook zo, maar bleef Somers de numero uno.

“Het kartel is één en ondeelbaar en Filip Watteeuw neemt daar nu de leiding. Er gebeuren daar wel vreemde dingen. Mathias De Clercq (Open VLD) die Mieke Van Hecke (CD&V) onder de arm neemt, da’s een postelectoraal kartel tussen de loge en de katholieke zuil. Ik snap dat CD&V graag Gent mee bestuurt, maar zij voert nu mee campagne voor De Clercq als burgemeester. Van Hecke en Wouter Beke zijn toch intelligent genoeg om te beseffen dat én de sjerp afgeven én er een partij bij betrekken die niet nodig is, dat dat toch heel moeilijk samengaat. Het kartel is nog altijd de grootste partij. Als Barcelona tegen Juventus wint met 5-3 en Messi scoort twee keer en Ronaldo drie keer, dan is het nog altijd Barça dat de drie punten mee naar huis pakt. De Clercq verdient felicitaties voor de campagne, maar de kiezer is ook duidelijk geweest over wie de leiding moet nemen.”

En wie is Messi?

“Filip Watteeuw natuurlijk. Politiek is ook een teamsport. Het gaat niet om wie de populairste van de klas is. Vorige keer was het 6-1. Het is duidelijk dat De Clercq nu een hattrick heeft gemaakt, maar wij hebben wel vijf keer gescoord.”

Jullie willen in Gent echt de burgemeester leveren?

“Ik denk dat Watteeuw een heel goede burgemeester zou zijn. Hij is misschien wel de beste groene bestuurder in dit land.”

Alleen was hij daar zelf niet van overtuigd. Uw voorzitster heeft hem zondagnacht bijna de arm moeten omwringen.

“Hij twijfelde niet, maar moest daar wel over nadenken. Dat pleit zelfs eerder voor hem. Ik heb er gisteren nog lang mee gebeld en het is echt een klasbak.”

Waarom willen jullie in Oostende niet met N-VA in Bart Tommeleins favoriete coalitie stappen? In veel andere steden en gemeenten – Sint-Niklaas, Turnhout, Tienen – besturen jullie wel met N-VA.

“Ons hart ligt bij paarsgroen, geleid door Tommelein. Oostende heeft nood aan een flinke dosis vernieuwing. Met Tommelein en Groen is dat ook zo. Maar ook daar wordt nog gepraat. Wij willen ons programma zo veel mogelijk uitvoeren. Wij hebben een sleutelrol en willen die valoriseren. We gaan niet zomaar onze broek afsteken.”

Is Groen na zondag de leidende partij op links?

“Ik denk dat de groenen zondag progressief Vlaanderen weer hoop en perspectief hebben gegeven. Door te bewijzen dat je met progressieve ideeën ook de verkiezingen kunt winnen. In Mechelen met een positieve kijk op diversiteit en in Gent met het circulatieplan. Drie jaar geleden klonk het dat Watteeuw politiek dood was. Hij heeft net getoond dat je een stad niet alleen na de komma kunt veranderen, maar dat je verkiezingen kunt winnen met grote veranderingen.”

Hoe kijkt u naar het bloedbad bij SP.A?

“Zij hebben toch ook op verschillende plaatsen gewonnen? Kijk naar Bredene, Vilvoorde …”

Kom kom, Bredene is niet meteen een belangrijke plaats.

“Het is wel de enige plek in België met een naaktstrand. Zeg dus niet dat Bredene niet belangrijk is (lacht het uit). Maar goed, het ligt ook niet aan John Crombez. Het is de sociaaldemocratie in heel Europa die een probleem heeft. Ook omdat sommigen denken dat je partijen zoals N-VA kunt kloppen door flinks te zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer