© Chris Van Rompaey

Burgemeester Sofie Joosen: “Een coalitie van N-VA en CD&V zorgt voor het grootste draagvlak”

Schepen Sofie Joosen (N-VA) neemt op 1 januari de burgemeesterssjerp over van haar partijgenoot Marc Van der Linden. Voor de 32-jarige Duffelse politica is het een nieuw hoogtepunt in haar blitscarrière.

chris van rompaey

Hoe is de interesse in de politiek ontstaan?

Sofie Joosen: Hoewel er in mijn familie nooit iemand een politiek mandaat bekleedde, is de interesse in politiek er bij mij eigenlijk altijd geweest. Zelfs in de lagere school voelde ik het al kriebelen, maar ik heb er nooit iets mee gedaan. Tot de Duffelse N-VA-voorzitter me in 2010 kwam opzoeken en vroeg of ik tot zijn partij wilde toetreden. Ik stemde in en was eerlijk gezegd van plan om me vooral achter de schermen voor de partij in te zetten, om inhoudelijk mee te denken en mee te gaan bouwen aan N-VA Duffel. Ik ben namelijk iemand die over heel veel thema’s een eigen mening heeft. Als er toen een voorzitter van een partij voor mijn deur had gestaan, had ik vriendelijk bedankt. Ik kon me toen namelijk ook al het meeste vinden in de ideeën van de N-VA.

Welke politieke weg hebt u tot nu toe afgelegd?

Ik werd in 2010 bestuurslid van N-VA Duffel. Op dat moment telden we in de gemeenteraad één zetel. Gedurende twee jaar hebben we dan keihard gewerkt om met een sterk team aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 deel te nemen. Dat is gelukt, want we haalden liefst negen zetels. Ikzelf stond op de tweede plaats op de lijst en haalde een mooie score (676 voorkeurstemmen, red.). Ik ben toen schepen geworden van onder meer Sport, Economie, Burgerlijke Stand en Dierenwelzijn.

N-VA vroeg me vervolgens om in 2014 op de lijst te gaan staan voor de verkiezingen voor het Vlaams Parlement. Ook toen geraakte ik verkozen. In het Vlaams Parlement maak ik deel uit van de commissies Landbouw en Binnenlands Bestuur. Je kunt beide mandaten niet met elkaar vergelijken, maar de combinatie is zeer uitdagend.

Wat mogen we van uw privéleven allemaal weten?

Ik heb tot in 2014 gewerkt als bediende bij het Verbond der Vlaamse Tandartsen en woon wettelijk samen met Simon De Beukeleer, net als ik een geboren en getogen Duffelaar. Mijn jeugd heb ik in de Mijlstraat (een van de drie Duffelse woonkernen, red.) beleefd. Ik ging er ook naar de kleuter- en de lagere school. Dat was een hele fijne periode, waar ik graag naar terugkijk. De Mijlstraat is immers altijd een hele hechte gemeenschap geweest. Ondertussen woon ik in Duffel-West.

Waarom woont u zo graag in Duffel?

Duffel is een hechte gemeenschap en een aangename gemeente waar ik heel veel mensen ken. Een van de mooiste plekjes is het spoorwegfort dat heel mooi gerestaureerd werd.

Waar houdt u zich buiten de politiek mee bezig?

Ik heb door de politiek eerlijk gezegd héél weinig vrije tijd, maar ik vind dat ook niet erg. Politiek is namelijk iets wat ik heel graag doe, met hart en ziel. Dat vraagt thuis natuurlijk altijd wel wat begrip en ondersteuning, en dat is er ook. Ik ben ook weinig thuis, omdat ik het belangrijk vind dat ik aanwezig ben in het rijke Duffelse verenigingsleven en laat zien dat ik dat belangrijk vind. Maar ik vind al die bezoekjes uiteraard ook voor mezelf plezierig. Om een en ander te compenseren, proberen Simon en ik al eens samen op reis te gaan, maar meestal niet langer dan een week, want dan begint de politiek alweer te kriebelen en is het tijd om naar huis te gaan.

Hoe kijkt u terug op de legislatuur die nu bijna ten einde loopt?

Ik was in het begin behoorlijk verlegen, maar heb redelijk snel mijn draai kunnen vinden. Ik heb dit met hart en ziel gedaan en genoot van het contact met de sportclubs en de Duffelaars. Ik vind het leuk dat je het verschil kunt maken, soms met kleine dingen. Neem nu bijvoorbeeld de aanleg van de hondenweide. Dat is zeker niet mijn grootste project, maar wel een met een enorme impact voor de buurt. Je creëert niet enkel een losloopzone voor honden, maar je merkt dat de baasjes daar ook samenkomen en er een aangenaam gebeuren ontstaat.

Wat was de belangrijkste beslissing van deze coalitie?

Dat was ongetwijfeld het goede beheer van de financiën. Duffel gaf vroeger meer geld uit dan dat het ontving, wat op lange termijn tot een nefaste situatie leidt. Wij hebben op dat vlak voor een kentering gezorgd door het belastinggeld zuinig en doelgericht in te zetten, én op maat van Duffel. Zes jaar lang hebben we het belastinggeld als een goede huisvader beheerd, waardoor we de schulden konden afbouwen. Toch konden we blijven investeren.

Wat is uw grootste teleurstelling in de voorbije zes jaar?

Ik ben iemand die graag goed doet. Mijn grootste teleurstelling is dan ook dat je niet voor iedereen goed kunt doen, want je moet altijd het algemeen belang voor ogen houden en voorop stellen.

Jullie gaan de komende zes jaar besturen met CD&V. Die partij zakt van elf naar zes zetels. Waarom die keuze?

Politiek gaat over inhoud en als partij probeer je zo veel mogelijk van je eigen programma waar te maken. Daarom stemmen mensen op je partij. We hebben gemerkt dat de toekomstvisie van CD&V veel dichter bij die van ons aansluit dan de toekomstvisie van Groen. Bovendien is CD&V de tweede grootste partij in Duffel (2.842 stemmen tegenover 2.602 stemmen voor Groen, red.). Met deze coalitie bekomen we dus het grootst mogelijke draagvlak bij onze Duffelaars.

Hoe ziet uw toekomst eruit?

Ik wil de komende zes jaar een goede en bereikbare burgemeester zijn. Volgend jaar neem ik waarschijnlijk deel aan de verkiezingen voor het Vlaams parlement.