© Joren De Weerdt

Coverband De Nuttelozen van de Nacht staat stil bij hoogtepunten en dieptepunt

De Nuttelozen van de Nacht uit Berlaar-Heikant organiseert op zaterdag 8 december in Berlaar een optreden om hun tienjarig bestaan te vieren. De bekende covergroep onderging een hele evolutie en klinkt niet langer hetzelfde als vroeger.

Bert Provoost

Het optreden zal starten met heel wat nummers uit de oude doos. Die zullen net als in de begindagen volledig akoestisch gebracht worden. Er wordt ook teruggeblikt met filmpjes en foto’s. Na de pauze wordt de huidige set gebracht. “Het verschil tussen de nummers voor en na de pauze zal merkbaar zijn. Het geluid van de band is dan ook geëvolueerd. Brachten we vroeger veelal akoestische muziek en kampvuursongs, dan zijn we vandaag meer een echte partyband. We zijn van vier naar zes bandleden gegaan en hebben elektrische gitaar, drum en keyboard toegevoegd”, zegt zanger Wim Soons.

“Wat wel al die jaren constant bleef, is dat we meerstemmig zingen. We zingen met z’n vijven en doen alles om niet in de coverbandclichés te vervallen”, klinkt het.

Valentijn in gevangenis

Op tien jaar tijd beleefden de leden veel uitzonderlijke momenten. “We stonden op heel wat bijzondere plaatsen”, zegt gitarist Niels Bovré. “Zo speelden we op het Valentijnsfeestje van de Mechelse gevangenis, voor mensen met een mentale beperking in Leuven en op het Gentse Sint-Pietersplein voor de Dag van de Jeugdbeweging. Dat vergeten we nooit meer. Al was de sfeer natuurlijk altijd het best voor eigen volk, op Hei Kermis aan Den Hoek, of op de Zomer van Balder of Rock Balder.”

“Naast de vele geweldige momenten was het overlijden van onze bassist Dries Pues in 2011 na een fietsongeval natuurlijk een triest dieptepunt. Die periode heeft ons als band nog dichter bij elkaar gebracht. We denken nog geregeld terug aan Dries. Op 8 december zullen we dat eveneens op gepaste wijze herdenken. Daarna gaan we er natuurlijk wel een geweldig feestje van maken, hij zou het niet anders gewild hebben.”

Het optreden op 8 december begint om 20u in PZ Ballaer op de Markt 27 in Berlaar. Kaarten zijn te koop aan 5 euro in voorverkoop (7 euro aan de kassa) bij Den Hoek, Station Balder en Staminee De Living of door te mailen naar denuttelozenvandenacht@gmail.com.