Zo’n 400 jongeren varen met hun vlot van de Winketkaai naar de Vismarkt.© Leen Van de Sande

Recordaantal deelnemers voor jaarlijkse vlottentocht van Mechelse scouts: “Er zijn indrukwekkende creaties bij”

Mechelen -

Scoutsleden uit heel Mechelen verzamelden zondag aan de Winketkaai voor een vlottentocht. Dat is een initiatief van District Dijle, de overkoepelende vereniging boven de scoutsgroepen in en rond de Dijlestad. De jongeren sjorden ter plaatse een vlot in elkaar en voeren ermee tot aan de Vismarkt.

Stijn Van de Sande

De vlottentocht van het scoutsdistrict Dijle bestaat al meer dan twintig jaar. “Hoe het evenement ooit ontstaan is, weet ik niet precies”, vertelt districtscommissaris Siebe Clarebout. “Maar we blijven de traditie wel met heel veel plezier verderzetten. Het concept is eigenlijk eenvoudig. Scoutsleden van de verschillende groepen in het Mechelse komen samen en bouwen vlotten voor een leuke tocht over de Binnendijle.”

Normaal vertrekt de tocht aan het Keerdok, maar daar wordt gewerkt aan een stadsvernieuwingsproject. “Dus zaten we met een probleem”, zegt Siebe. “Gelukkig schoten schepen van Sport en Jeugd Abdrahman Labsir (Voor Mechelen) en de stadsdiensten ter hulp. Zij zorgden ervoor dat we konden uitwijken naar de Winketkaai en een kraan ter beschikking kregen om de vlotten te water te laten. We zijn hen daar heel dankbaar voor.”

De vlotten werden zondagochtend gebouwd.© Leen Van de Sande

Sjorren

Zo’n vierhonderd scoutsleden tussen 11 en 16 jaar kwamen zondagochtend samen om de vlotten te bouwen. “Dat is het grootste aantal deelnemers ooit”, klinkt het. “Ze zorgen zelf voor het materiaal en beginnen de dag met het sjorren van hun vlot. Er zitten echt heel indrukwekkende creaties tussen. Daarna varen ze richting de Vismarkt en weer terug. Er worden ook prijzen uitgedeeld, bijvoorbeeld voor de snelste deelnemers en het meest creatieve vlot.”

De scouts van Sint-Katrom begon zondag met het uitdenken van hun vlot.© Leen Van de Sande

Afwachten

De jongeren van de Mechelse scoutsgroepen kijken ieder jaar reikhalzend uit naar de vlottentocht. “We zijn er ieder jaar bij. Het is altijd heel gezellig en leuk”, zeggen Storm en Loïc van scouts Sint-Katrom. “Er zijn verschillende groepen die op voorhand een plan uitdenken over hoe ze hun vlot gaan bouwen, maar wij doen dat meestal pas op de dag zelf. Het is altijd afwachten of het ook effectief lukt, maar we hebben er vertrouwen in dat we zullen blijven drijven.”

Tussen de vlotten zitten ook heel indrukwekkende creaties.© Leen Van de Sande

Door de werken aan het Keerdok werd er gestart vanop de Winketkaai.© Leen Van de Sande

De vlotten werden met een kraan van de stad te water gelaten.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners