Direct naar artikelinhoud
Madonna 60

Yusuf covert ‘La Isla Bonita’ van Madonna

Jonas Steurs (22) van de Belgische band Yusuf.Beeld Alessandra Ruyten

U hoorde wellicht al geroezemoes in de virtuele wandelgangen: Madonna viert vandaag haar zestigste verjaardag. Ter gelegenheid coverden vier Belgische bands voor De Morgen een nummer van de Queen of Pop. Yusuf, de band van Leuvenaar Jonas Steurs, koos voor ‘La Isla Bonita’. De cover staat onderaan dit artikel.

Op de enige regenachtige dag van de maand - of zo leek het toch - ontmoeten we de 22-jarige Yusuf-frontman Jonas Steurs in Leuven. De man zit doorweekt aan tafel. “Misschien moet ik van deze natte look mijn handelsmerk maken?”, werpt hij al lachend op.

Zeg zeker geen Madonna als u het over zijn inspiratiebronnen hebt, maar wel Mount Kimbie, Oliver Coates en The Acid. Yusuf mengt het elektronische met het akoestische, om zo dromerige en intieme pop te brengen. Het liefst van al met een tekst die even mijmerend overkomt en u best niet te letterlijk opvat, want beeldspraak is een tweede taal voor de Yusuf-frontman.

Ook voor zijn cover van ‘La Isla Bonita’ is dit het geval. “Ik zing niet graag teksten die je direct begrijpt, dus ik zocht een nummer dat - voor mij - niet te letterlijk overkwam”, zegt Steurs. Madonna zelf zingt in het nummer over San Pedro, een dorp in Latijns-Amerika, maar ze gaf toe dat ze niet wist waar San Pedro lag. De popster wou met het nummer gewoon een ode brengen aan de schoonheid van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Niet zoveel anders dan de interpretatie van zanger Steurs: “Ik heb het nummer wat vertraagd, maar ik breng het wel als een ode aan het geluk en het leven. ‘La Isla Bonita’ heeft iets contemplatiefs, maar tegelijk wekt het gelukzaligheid op. Ik voel zelf een warme gloed als ik het nummer zing.” 

‘La Isla Bonita heeft iets contemplatief, maar tegelijk wekt het gelukzaligheid op. Ik voel zelf een warme gloed als ik het nummer zing’
Jonas SteursYusuf

Het eindresultaat is een cover die begint als een intieme pianoballad, maar halverwege gezelschap krijgt van elektronische beats. Een terugkerende trend in de nummers van Yusuf. Frontman Steurs houdt zelf enorm van dansmuziek en heeft er een kunst van gemaakt om die liefde te combineren met het kwetsbare van een ballad: “Ik begin meestal wel met een klassiek idee om het dan open te trekken qua sound, instrumentatie en insteek. Zo krijgt het nummer iets elektronisch en dansbaar, en daar heb ik nood aan.”

Jonas Steurs, frontman van de Belgische band Yusuf, werkt aan nieuwe muziek.Beeld Florian Buysschaert

Als finalist van Studio Brussels De Nieuwe Lichting vond de muziek van Yusuf dit jaar haar weg naar menig luisteraar. Maar volgens de frontman houdt u zich best niet te hard vast aan wat u toen hoorde, want Yusuf is nog volop in transitie. De nieuwe EP Balm, die Steurs volledig zelf maakte, verschijnt begin september, “en die toont welke weg we willen uitgaan: intimiteit vergezeld door steeds rauwere elektronica.”

Begin september verschijnt de EP Balm, en op 1/9 is Yusuf live te zien op Laundry Day.