Minnaar krijgt 20 jaar cel voor dood Truiense lerares

Jan R. (54) uit Tielt-Winge is vanochtend door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot twintig jaar gevangenis voor doodslag op zijn Truiense vriendin Mia Verschueren (52). De rechters oordeelden dat er niet voldoende bewijs was voor moord. Wel is hij ook schuldig bevonden aan opzettelijke brandstichting in de flat van zijn minnares.

Op 17 februari 2015 had Jan R. Mia Verschueren bij de keel gegrepen en met een wijnfles haar het hoofd ingeslagen. Haar lichaam was gevonden na een brand in haar flat. Die bewuste dag had de Truiense lerares, na een affaire van zes jaar, eindelijk duidelijkheid gewild van haar vriend. Herhaaldelijk had hij haar beloofd om zijn huwelijk vaarwel te zeggen en bij haar in te trekken, maar ook die februaridag keerde hij onverwacht op zijn stappen terug. “Ze heeft me voor een ultimatum gezet, anders zou ze naar mijn vrouw gaan”, klonk Jan R. zelf. Een volleerde leugenaar, noemde het openbaar ministerie hem. “Pinokkio kan nog van hem leren”, aldus de aanklager, die overtuigd was dat Jan R. met een plan A en een plan B naar Sint-Truiden was getrokken: eerst haar proberen te overhalen, als dat niet zou lukken Mia doden. “Want hij stond op het punt zijn hele leven te verliezen als de relatie uitkwam.”

Brandstichting

De verdediging ging mee in het feit dat er een plan was, maar dan alleen om Mia te overtuigen dat het voorbij moest zijn. “Het moet kortsluiting bij haar gegeven hebben en Jan heeft daardoor de pedalen verloren”, pleitten zijn advocaten.

Zelf bleef Jan er ook bij dat hij niets met de brandstichting in de flat te maken had. De rechters herkwalificeerden de moord in doodslag en veroordeelden Jan R. tot de maximumstraf van 20 jaar.

Schadevergoeding

Aan de enige zoon van Mia moet hij 20.000 euro euro morele schadevergoeding. De brandverzekeraar van het appartementsgebouw krijgt 53.000 euro. “De rechtbank heeft zwaar getild aan het feit dat u ook brand gesticht hebt na de doodslag, met alle mogelijke gevolgen voor de mensen die in het appartement aanwezig waren”, aldus de rechters. (cv)