Maatregel in strijd tegen massatoerisme in Venetië gaat vandaag in, maar inwoners stellen zich vragen: “Zijn we ermee aan het lachen?”

In de Italiaanse stad Venetië gaat donderdag een nieuwe maatregel in om massatoerisme tegen te gaan. Dagjestoeristen moeten voortaan een toegangsticket kopen. Maar inwoners stellen zich vragen bij die nieuwe maatregel. “Dit geeft Venetië een slecht imago.”

SGG

Wie als dagjestoerist Venetië wil bezoeken, moet vanaf donderdag een toegangsticket kunnen voorleggen. De maatregel werd voor de pandemie al goedgekeurd, maar treedt nu pas in werking. Het toegangsticket wordt ingevoerd om de komst van dagjestoeristen te ontmoedigen.

LEES OOK. Na Limburg, nu Venetië: metershoog skelet van Truiense kunstenaar vist dino uit water van Canal Grande (+)

Inwoners, pendelaars, studenten en kinderen jonger dan 14 jaar moeten niet betalen. Toeristen die in de stad overnachten ook niet. Al de rest van de bezoekers moeten minstens vijf euro neertellen als ze het historische centrum willen betreden op zogezegde ‘zwarte dagen’. Dat zijn momenten waarop de stad traditioneel overspoeld wordt door dagjestoeristen. In een eerste proefperiode, vanaf donderdag 25 april tot 14 juli, zijn er 29 zulke dagen geïdentificeerd. Op die dagen moet je je bezoek aan de stad reserveren en betalen. Doe je dat niet, dan riskeer je boetes van 50 tot 300 euro.

(Lees verder onder de foto)

Op ‘zwarte dagen’ zullen dagjestoeristen in Venetië voortaan een toegangsticket moeten komen.© AP

27.500 euro in spaarpot

Voor 25 april, een nationale feestdag en de eerste dag van de nieuwe maatregel, hebben 5.500 mensen een ticket gekocht, laat de stad weten. Dat zou de spaarpot van de stad op één dag zo’n 27.500 euro moeten opleveren. Maar burgemeester Luigi Brugnaro ontkent dat de toegangstickets ingevoerd worden als een initiatief om geld in het laatje te brengen.

Wel is het om de Unesco Werelderfgoedsite te beschermen van de effecten van massatoerisme en is het een poging om de stad opnieuw “leefbaar” te maken, zegt hij. “Ik wil in de eerste plaats dat toeristen begrijpen dat het probleem van overbevolking hier in Venetië met meer respect moet worden behandeld dan waar dan ook. Het is duidelijk dat niet alle toeristen hetzelfde zijn, er zijn ook beleefde toeristen. Maar we bevinden ons op zeer rijke, iconische plaatsen die niet kunnen worden behandeld zoals we vaak zien.”

“Ik wil dat toeristen begrijpen dat het probleem van overbevolking hier in Venetië met meer respect moet worden behandeld dan waar dan ook”

Luigi Brugnaro

Burgemeester Venetië

Want de stad ziet af. Sinds de jaren vijftig verloor Venetië meer dan 120.000 inwoners die verdrongen werden door toeristen die langs de smalle kanalen dwalen en samentroepen op de bekende pleinen.

LEES OOK. Opgelet als je naar Griekenland trekt: nieuwe klimaattaks maakt je vakantie fors duurder

Slecht imago

Maar de maatregel, die ingevoerd wordt om de stad te beschermen, kan niet bij iedereen op begrip rekenen. Heel wat actiegroepen hebben dan ook protesten gepland tijdens de eerste dagen van het nieuwe systeem. Zij zijn van mening dat de toegangstickets niets wezenlijks zullen veranderen in hun stad. “Ik kan je vertellen dat bijna de hele stad tegen is”, beweert Matteo Secchi, die Venessia.com leidt, een activistengroep voor bewoners. “Je kunt een stad geen toegangsprijs opleggen. Het enige wat ze doen is de stad veranderen in een pretpark. Dit is een slecht imago voor Venetië... Ik bedoel, zijn we er mee aan het lachen?”

(Lees verder onder de foto)

Niet alle inwoners zijn te vinden voor de nieuwe toegangstickets voor Venetië.© AFP

LEES OOK. Sevilla wil toegang tot bekend plein betalend maken voor toeristen

Ook Federica Toninello, die een vereniging voor huisvesting leidt, is er niet voor te vinden. “Ze denken dat deze maatregel het probleem zal oplossen, maar ze hebben niet echt begrepen wat de gevolgen van massatoerisme zijn voor een stad als Venetië”, zegt ze. “Om te beginnen zal 5 euro niets doen om mensen af te schrikken. En dagjesmensen zijn niet het probleem. Zaken zoals een tekort aan betaalbare woningen zijn dat wel. Wat we nodig hebben is beleid om bewoners te helpen, bijvoorbeeld door regels te maken om zaken als Airbnb te beperken.”

“Dagjesmensen zijn niet het probleem. Zaken zoals een tekort aan betaalbare woningen zijn dat wel”

Federica Toninello

Leidt een vereniging voor huisvesting

Een lokale organisatie voor culturele en sociale rechten zal donderdag dan ook “symbolische paspoorten” uitdelen aan toeristen om de “dubieuze grondwettelijke legitimiteit” van de maatregel wat betreft de beperking van het vrije verkeer, aan te kaarten.

Twee jaar

Maar er zijn ook voorstanders. “Het zal helpen om fundamentele gegevens te verzamelen en de toeristenstromen te reguleren, die in bepaalde perioden van het jaar een kwetsbare stad als Venetië dreigen te beschadigen”, vertelde Tommaso Sichero, de voorzitter van de vereniging van winkeleigenaars in Venetië, aan de krant Avvenire.

LEES OOK. Venetië gaat flitscamera’s voor boten installeren

Burgemeester Brugnaro benadrukt dat het momenteel nog om een proefproject gaat. Volgens hem is zeker twee jaar de tijd nodig om alles op punt te stellen. Maar hij is ervan overtuigd dat Venetië een voortrekkersrol kan spelen. “In feite hebben verschillende steden met een enorm artistiek erfgoed me al om informatie gevraagd. Ik heb ze allemaal gezegd: heb geduld, het zal tijd kosten, maar blijf in contact”, zei hij tegen de krant Corriere Del Veneto.

Luigi Brugnaro, burgemeester van Venetië, zegt dat er al interesse bij andere steden is.© IMAGO/Manfred Segerer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen