© Ward Bosmans

Ronny Mosuse en het Mechels Kamerorkest nemen kinderen mee op ontdekkingsreis

Het Mechels Kamerorkest richt zaterdag en zondag zijn pijlen op jongeren met twee unieke kidsconcerten. Het orkest en verteller Ronny Mosuse nemen de kinderen mee op ontdekkingsreis door het symfonisch orkestinstrumentarium.

Ward Bosmans

Het Mechels Kamerorkest dat zijn thuishaven heeft in het Conservatorium van Mechelen is al een tijdje veel meer dan een kamerorkest. “Met meer dan zestig muzikanten zijn we eigenlijk uitgegroeid tot een symfonisch orkest”, zegt artistiek leider en directeur van het Conservatorium Tom Van den Eynde. Dat is meteen de geknipte bezetting om de kinderen de instrumenten uit zo’n symfonisch orkest te leren kennen.

Dat doet het Mechels Kamerorkest aan de hand van twee bekende muziekstukken. Enerzijds The young person’s guide to the orchestra van Benjamin Britten en anderzijds het wereldbekende Peter en de Wolf van Sergei Prokofiev. In het verhaal van Peter en de Wolf wordt elk personage verbonden aan een specifiek muziekinstrument. De dwarsfluit is bijvoorbeeld een vogeltje, de hobo is een eend, de klarinet is een kat en de fagot speelt de rol van de grootvader.

Interactief vertelconcert

Voor de Kidsconcerten dit weekend staat het Mechels Kamerorkest onder leiding van gastdirigent Tom Deneckere. De organisatoren richten zich vooral op jonge kinderen van 6 à 7 jaar die anders nooit in aanraking komen met klassieke muziek. “We hebben Ronny Mosuse uitgenodigd als verteller”, zegt Van den Eynde. “Hij loopt op zijn eigen ludieke manier door het orkest, gevolgd door een camera. Die beelden worden op een groot scherm getoond zodat iedereen alle details kan zien. Maar we tonen ook beelden van achter de schermen. Bijvoorbeeld wanneer het orkest aan het stemmen is. Het vertelconcert zal heel interactief zijn. Zo zal Ronny Mosuse er iemand uitpikken om eens te komen dirigeren.”

© rr

Ronny Mosuse is geen onbekende bij het Mechels Conservatorium. “Vorig jaar is hij bij ons een cursus singer-songwriting komen geven. Dat is toen zo goed meegevallen dat ik meteen wist dat hij de ideale man was hiervoor. Bovendien volgen zijn kinderen in Mechelen les aan de Academie voor Beeldende Kunsten.”

Het initiatief voor de organisatie van de Kidsconcerten komt van de vzw Vrienden van het Conservatorium. Zij richten regelmatig activiteiten in als aanvulling op het reguliere lesaanbod. Elk jaar zijn er een vijftiental evenementen. Dat is een rol die ze al ruim 60 jaar spelen. Hun filosofie is dat de leerlingen van het Conservatorium niet moeten betalen om naar hun activiteiten te komen.

Leraars en amateurs

Het Mechels Kamerorkest is een uniek gegeven in onze regio. Het orkest bestaat uit zowel professionele muzikanten – vaak leraars aan het Conservatorium, hogeschoolstudenten die een muziekopleiding volgen, als amateurs die in Mechelen les volgen of de studies al afgemaakt hebben. “Het orkest is een brug van het amateurveld naar het professionele circuit. Dat maakt het voor jongeren een extra uitdaging om op dat niveau te kunnen functioneren om achteraf eventueel de sprong te wagen naar het muzikantenbestaan”, legt directeur Tom Van den Eynde uit.

“Bovendien werken we vaak met interessante solisten en doen we veel verschillende dingen. We hebben onder andere meegewerkt aan het televisieprogramma Thomas speelt het hard. En Sylvia Huang, momenteel de Belgische finaliste in de Koningin Elisabethwedstrijd, zette haar eerste stappen bij het Mechels kamerorkest. Ze was als 13-jarige al enorm begaafd.”

Volgens Van den Eynde is het niet altijd makkelijk om jongeren te interesseren voor klassieke muziek. “Als directeur van het Conservatorium laat ik onze leerlingen regelmatig proeven van concerten en bereiden we ze voor op wat ze te horen zullen krijgen. Verder nodigen wij jaarlijks alle Mechelse basisscholen uit voor een concert. Het aantal leerlingen in het Conservatorium is de afgelopen jaren alleszins enorm gestegen. Er zijn er momenteel 2.400.”

Beethovenjaar

2020 wordt een uitdagend jaar voor het Mechels Kamerorkest. “We gaan Stravinsky spelen en uiteraard ook heel veel Beethoven. 2020 is het Beethovenjaar en als Mechels ensemble kan je daar natuurlijk niet aan voorbij gaan. In 2021 gaat het orkest zelfs toeren in Spanje”, zegt Tom Van den Eynde.

De kidsconcerten vinden zaterdag en zondag plaats in het Cultuurcentrum in Mechelen. Het concert van zondag is volledig uitverkocht. Voor het optreden van zaterdag om 19.30u zijn er nog enkele tickets. Een kaartje kost 15 euro. Leerlingen van het Conservatorium mogen gratis binnen.

www.mechelskamerorkest.be