© Joren De Weerdt

Spontane staking in distributiecentrum bpost: “Dweilen met de kraan open”

Door een spontane staking van bpost in het distributiecentrum van Sint-Katelijne-Waver, kregen niet alleen de inwoners van die gemeente, maar ook die van Putte en Bonheiden, gisteren geen post of krant toegestuurd. Eerder deze week waren er in Mechelen al problemen met de postbedeling.

walt bosmans

Meteen na het uitbreken van de vroege ochtendstaking, waarbij een dertigtal werknemers het werk neerlegde, ging bpost in sociaal overleg met de sociale partners. In de late namiddag hadden die gesprekken nog niets opgeleverd en wou het management van bpost zich eerst voort beraden over de gestelde eisen.

“Het is meer dan dertig jaar geleden dat er hier een staking geweest is. Dat zegt meteen alles over de ernst van de situatie”, zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris van het ACOD. “Dat er een nijpend personeelstekort is bij bpost, is al langer een publiek geheim. Onze mensen zijn het moe om zes dagen op de zeven te moeten werken, ze hebben recht op een werkweek van vijf dagen. Invallers en interimjobs zijn lapmiddelen die tijdelijk werken. Er werden ons eerder 25 interimjobs toegezegd, maar daar is op het terrein niets van te merken. De mensen zijn het moe dat gemaakte afspraken niet nagekomen worden. Sommigen kunnen zelfs hun overuren niet opnemen”, klinkt het.

Geen krantenbedeling op zaterdag

“In Sint-Katelijne-Waver is er nood aan vijf nieuwe postbodes, want het probleem moet structureel aangepakt worden”, zegt Nyns. “Dit is één van de vele spontane acties van de laatste weken, nadat er eerder al in Oost- en West-Vlaanderen gestaakt was en recent nog in Sint-Niklaas en Mechelen. Heel Vlaanderen zit op hete kolen wat betreft de postbedeling, het is een vulkaan die op uitbarsten staat. Normaal zijn er dwingende afspraken voor het bezorgen van de kranten, maar de druk is gewoon te hoog. Onze postbodes kunnen het werk niet meer rondkrijgen op een normaal tempo.”

Nyns zegt geschokt te zijn door het nieuws dat er in de regio Mechelen vijftien postrondes zijn die steeds blijven liggen en dus doorschuiven naar een volgende dag. “In Sint-Katelijne-Waver is er vaak op zaterdag zelfs geen krantenbedeling mogelijk omdat er te weinig mensen zijn. Dat is voor ons onaanvaardbaar, de postbodes willen hun werk naar behoren uitvoeren en ons cliënteel graag de weekendkrant bezorgen. Het personeel heeft al lang genoeg signalen gegeven dat er verbetering nodig is. Hun eisen zijn niet meer dan aanvaardbaar”, zegt Nyns.

Vandaag ook staking

Ook plaatselijk vakbondsafgevaardigde Luc Meulenijzer spreekt over een onhoudbare situatie. “Drie maanden geleden hebben we hier een tijdelijke werkonderbreking gehouden, want we geven al een jaar aan dat we met problemen zitten. De postbodes moeten op regelmatige basis extra diensten draaien, waardoor ze hun overuren niet kunnen opnemen. Die moeten trouwens voor begin oktober opgenomen worden, wat onmogelijk is met de werkdruk die er nu heerst. Hen uitbetalen is voor de meesten onder hen geen optie, want dan blijft er door de hoge belastingen die daarop staan van hun al karige loon niet veel meer over. Morgenvroeg (vandaag, red.) staan we vanaf 4u weer paraat om deze schrijnende toestand aan te klagen”, zegt Meulenijzer.

Bij bpost wil men het verder sociaal overleg afwachten dat deze ochtend hervat wordt. De postbedeling start pas ten vroegste morgen weer op en dan moet eerst de achterstand nog weggewerkt worden, wat enige tijd kan duren.