Sam, Floor en Kris - drie van de vier nieuwe Ahoy-bestuursleden - met beroepskrachten Lauren Vandendries en Louis Wouters in de opgeknapte fuifzaal.© JAA

Meisjes aan de macht in jeugdcentrum Ahoy: “Zelf in actie geschoten om zaal te vernieuwen”

Wijnegem -

Toen de betreurde Yasmine in 1999 ‘Meisjes aan de macht’ zong, waren Sam (17), Floor (17) en Karlien (18) nog niet geboren. Maar vandaag doen ze het toch maar: zich engageren in het jeugdcentrum van hun gemeente Ahoy.

Jan Auman

Ahoy is één van de langst bestaande jeugdhuizen in onze regio. Vorig jaar vierden ze daar in het ‘MAS van Wijnegem’ zelfs al hun zestigjarig bestaan. Het werd een geslaagd feestje, zowel voor de generaties van weleer als de jongeren die vandaag geregeld inschepen in het door de gemeente goed gesteunde jeugdhonk.

De feestelijkheden in het voorjaar van 2023 verliepen nog in een regie van Wout Bouquiaux, Jef D’Affnay en andere stuurmannen. Vandaag staat er een andere ploeg op de stuurbrug. Een bijna volledig vrouwelijk kwartet nog wel bestaande uit de Annuntia-scholieren en scoutsvriendinnen Karlien Verbert, Floor Van Aken en Sam Desmet. De ‘meiden’ krijgen ruggensteun van de enige man in de bestuurskamer: Kris Lucas. Met zijn 24 lentes en professionele ervaring als ICT-medewerker is hij goed geplaatst om het schip mee op koers te houden.

Het indrukwekkende gebouw langs het Albertkanaal waarin de jeugd van Wijnegem haar gang mag gaan.© JAA

“Of onze ouders ook in Ahoy zijn geweest? Dat weten we eigenlijk niet”, vertellen Sam en Floor. “We koesteren deze plek in Wijnegem gewoon zelf omdat we hier onszelf kunnen zijn en goed begeleid worden door de jeugddienst en beroepskrachten Lauren Vandendries, Louis Wouters en Bart Vanoppen. We houden van de feestjes, maar ook van de artistieke workshops die hier geregeld plaatsvinden. En zijn nu de meest fervente ambassadeurs van Ahoy in onze grote school Annuntia.”

De ‘machtsgreep’ van de meisjes gaat gepaard met het opnieuw in eigen beheer nemen van het jeugdcentrum. De voorbije negen jaar had de gemeente er de touwtjes in handen. Sam en co zijn vastberaden als goede ‘huismoeders’ zorg te dragen voor de indrukwekkende infrastructuur, die hen door veel generatiegenoten in de regio nog altijd benijd wordt.

“We zijn dan ook zelf in actie geschoten, om onze grote zaal te vernieuwen. De vroeger met graffiti versierde muren werden mooi zwart geschilderd. Er kwamen nieuwe luidsprekers en ook de zaallichten zijn nieuw. Tijdens Wijnegem Zapt, dinsdagavond 30 april, kan iedereen kennis maken met de opgeknapte Ahoy. We organiseren dan een hiphopconcert van Botlu en Lilredboi. De inkom bedraagt slechts 7 euro. Hopelijk wordt het een even groot succes als onze 12- tot 16-jarigen fuif van eerder deze maand. Toen zat de zaal gezellig vol met 250 jongens en meisjes. In het najaar wordt al een nieuwe editie georganiseerd.”

© RR

Het nieuwe Ahoy-bestuur wijst erop dat zaal en materiaal gehuurd kunnen worden door jongeren en jeugdverenigingen aan heel voordelige formule. Het kwartet is ook opgelucht dat het project Kunstkanaal al zeker vier jaar voortgezet kan worden.

Nog enkele mijlpalen om naar uit te kijken in Ahoy: 1 mei is er Overdrijf, een open mic/podium met kans voor jongeren die met muziek/dj bezig zijn. Op 17 mei zal het café het decor vormen voor een lekker ouderwetse karaokeavond en op 29 mei vindt een Biertasting plaats. Voor 10 euro kan je je dan onderdompelen in de meest diverse bieren en uiteraard ook proeven.

JC Ahoy, Kosterijstraat 5 in Wijnegem www.ahoy.be

De vernieuwde ploeg van Ahoy in de mooie nu volledig zwarte fuif- en concertzaal.© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners