© Hans Otten

Stad beleeft dit weekend onvervalste kerstinvasie

Wie maar niet genoeg kan krijgen van Kerst moet dit weekend naar Geel afzakken. Niet alleen het centrum baadt er in de feestelijke sfeer, ook in de deeldorpen kunnen liefhebbers hun hartje ophalen.

Hans Otten

Of omgekeerd: wie het niet zo begrepen heeft op rood-witte versieringen, hulstboeketten en jingle bells, rijdt best in een wijde boog om Geel heen. Want nadat twee weken geleden Geel Wintert al op gang was geschoten, marcheert dit weekend een waar kerstoffensief door de Barmhartige Stede. Naast de vertrouwde activiteiten valt er dit jaar ook heel wat nieuws te beleven.

Naar goede gewoonte biedt de Geelse kerstmarkt net dat toefje meer dan de concurrenten in de omgeving. Zaterdag (14-23u) en zondag (14-19u) palmt een honderdtal kraampjes de omgeving van de Sint-Amandskerk in. Traditioneel kiezen Toerisme Geel en de deelnemende verenigingen voor een historische uitdossing, die verwijst naar de grote kerstverhalen van Charles Dickens. Niet toevallig grijpt de jaarlijkse kerstmusical dit keer terug naar het oerverhaal van de Britse schrijver: voor A Christmas Carol met meer dan honderd acteurs, dansers en figuranten zijn op zowel zaterdag als zondag nog tickets te verkrijgen.

Lichtstoet

Bezoekers van de kerstmarkt krijgen er zaterdagavond een extra spektakel bij. Want de Tractor Kerst Run mag dan intussen al aan de elfde editie toe zijn, de organisatie stuurt de colonne van tientallen opzichtig met lampjes opgetuigde landbouwtrekkers pas voor de derde keer over de Havermarkt, Markt en Pas. “Onze Tractor-Kerstrun is een begrip geworden, zowel in onze gemeente als ver daarbuiten. Wij durven in alle bescheidenheid gerust de vergelijking aangaan met de lichtstoet in Mol-Ginderbuiten”, klinkt het bij de organisatie. De vloot van minstens 60 grote en 26 kleine tractoren staat voor de start om 19u in vol ornaat opgesteld aan parochiecentrum Elsum in de Dr. Peetersstraat. Daar eindigt de optocht na goed twee uur.

Wie zijn portie kerstsfeer graag subtieler tot zich neemt, kan zich dit jaar voor de tiende keer vergapen aan de pop-upkerststallententoonstelling van Gelenaar Theo Van Nueten, die met zijn kleine Kempense kersthuisjes van 14 tot en met 26 december in een leeg winkelpand op de Markt 33 neerstrijkt. Naast de tientallen ambachtelijk gemaakte miniatuurstalletjes zijn er ook wassen kerstbeelden van Paul Willems te bewonderen.

Maar ook in de parochies valt de volgende dagen stevig wat kerstsfeer op te snuiven. In Geel-Punt vormt het Poielse Kerstdorp al zestien jaar een blikvanger. Dit verlichte dorpje met gezellig kerstcafé opent zaterdag om 17u. Het kerstdorpje is tot en met 6 januari dagelijks van 17 tot 23u geopend, met een gevulde kalender vol muziekoptredens, danssessies en zettersprijskampen. Verderop in Punt zetten boer Fons Gielis en zijn Perepotters vanaf vrijdag om 16u de kerststal met bar op Stokt 37 open. De opbrengst gaat naar KVG Geel en het Palliatief Support Team. In Oosterlo houdt de lokale KWB zaterdag 22 december vanaf 17u een wandeling met vrij vertrek langs kerststallen in het dorp, en vanaf een dag later tot 5 januari telkens vanaf 18u kerstcafé in de Kalvariebergstraat 46.