De Edegemse Marieke Van Waes en Schoolrock zorgen zaterdag voor de muziek in Kontich.© RR

Lokale Helden in de Antwerpse zuidrand: van halve finaliste bij The Voice Kids tot muziekfestival

Zuidrand -

Cultuurregio Zuidrand heeft enkele organisaties aangespoord om muzikale evenementen op te zetten voor Lokale Helden dit weekend. Dit resulteert in vijf gevarieerde happenings van Aartselaar tot in Mortsel met een halve finaliste uit The Voice Kids.

Filip Spoelders

Optredens, twee festivals en een vrij podium, het zijn enkele van de evenementen die vrijdag en zaterdag in Aartselaar, Kontich, Edegem, Hove en Mortsel worden georganiseerd. In de Cultuurkapel van Kontich staat zaterdag zelfs een halve finaliste van The Voice Kids op het podium.

Marieke Van Waes treedt op in de Cultuurkapel van Kontich.© RR

De Edegemse Marieke Van Waes haalde tijdens de laatste editie net niet de finale. “Dat was een leuke ervaring en de deelname heeft zeker deuren naar meer optredens geopend. Ook mijn opleiding Muziek-Woord aan de Kunsthumaniora Antwerpen helpt me in mijn droom om later iets met muziek te doen. The Voice Kids heeft me doen ontdekken dat performen op een podium me eigenlijk goed ligt, maar ik kan evengoed songwriter worden”, vertelt Marieke.

Zaterdag om 19 uur treedt ze op in de Cultuurkapel. “Lokale Helden is een mooi initiatief om eens andere muziekstijlen en artiesten te ontdekken. Ik zal met een pianist en een gitarist optreden om Nederlandstalige kleinkunst en een beetje Engelstalige popmuziek te brengen. Ook zal ik een paar eigen nummer zingen. Mijn voorkeur ligt bij Nederlandstalige muziek want ik vind dat de teksten in de moedertaal mooier binnenkomen. Voor mij zijn zowel de muziek als de tekst belangrijk in songs.”

LEES OOK. Schoolrock in Kontich maakt zich met Freddie Konings als hoofdact op voor vol huis

Na Marieke Van Waes is het in de kapel aan de groep Scarlet Jackdaw om de toeschouwers rock, blues en Americana te laten beluisteren. Nog in Kontich opent het Sint-Ritacollege om 15.30 uur de deuren van zijn bekend Schoolrock Festival.

Platform voor blues

Lokale Helden begint in de zuidrand trouwens al op vrijdagavond met de eerste Blues Battle in CC Aartselaar. Het nieuwe Knight Knight vzw begint er aan om 20 uur. Initiatiefnemers David en Tom de Ridder beloven na vrijdag stevig verder te gaan met hun project: “De Blues Battle is meer dan alleen een evenement. Het wordt een startpunt voor een beweging die bluesmuziek in de schijnwerpers zal zetten in de Zuidrand. Het is onze ambitie om een platform te bieden aan lokaal talent en de liefde voor de blues te delen met een breder publiek. Samen hopen we dit genre te laten groeien en te bloeien in onze gemeenschap.”

Het Schoolrock Festival van het Sint-Ritacollege is een vaste waarde.© RR

Bij Hoogmis in Edegem is het zaterdag dubbel feest. Het podiumcafé met brouwerij viert zijn verjaardag en koppelt dit vanaf 14 uur aan zijn eerste bierbeurs terwijl om 16 uur een nieuwe editie van het muziekfestival Onder de Toren begint. Op de affiche staan de jazz van Pepper Room, de surf van The Arousals, de soul, R&B en pop van Alison Jutta en tot slot de funk van Jackson Jeffrey Jackson.

Later op de dag, rond 20 uur, zijn de liefhebbers van stevige punk en metal welkom bij jeugdhuis Tjok in Hove. De speciale editie van Trash Cassette nodigt de bands Gloom, Minding Dolls, Asermoietuitkomt en Burning Mike & The Firefighters uit op het podium.

Free podium

Het jongeren ontmoetingscentrum van Mortsel maakt er een lange avond en nacht van tijdens een vrij podium. Vanaf 19 uur krijgen bands, soloartiesten, rappers en dj’s de kans om hun talenten te tonen. Het Mortselse luik van Lokale Helden sluit de muziekdag in de Antwerpse zuidrand tegen 3 uur af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Festivals