Voor tienduizend euro zette hij je op de lijst: “Rond hem hangt een netwerk van mensen die geld en namen verzamelen”

© © Gil Plaquet

Mensensmokkel, criminele organisatie, passieve corruptie en afpersing. Het zijn zware feiten waarvan het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (44, N-VA) wordt beticht. Hij zou voor tien­duizenden euro humanitaire visa verkocht hebben aan christenen die uit Syrië en Irak naar ons land geholpen werden. ­Kucam werd gisteren opgepakt.

svh, cds, sare

Het onderzoek begon op ­basis van een ‘openbaar ­gerucht’, zoals dat heet. In de Assyrische christelijke gemeenschap – sterk vertegenwoordigd in Mechelen – deden al een tijd verhalen de ronde over het gemeenteraadslid. Kucam geniet binnen de Assyrische gemeenschap veel aanzien, is medeoprichter van Het Vlaams-Assyrisch Huis en had goede contacten met voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In die mate dat ­Kucam vanuit zijn expertise binnen de Oosters-christelijke gemeenschap invloed had op wie een humanitair visum kreeg en in aanmerking kwam om als lid van de christelijke minderheid vanuit conflict­gebieden in Syrië en Irak naar ons land te reizen. De speurders denken dat Kucam tegen betaling namen op een lijst zette die hij vervolgens aan de staatssecretaris (die beslist over humanitaire visa, zie hiernaast) bezorgde. “Het is belangrijk om te benadrukken dat, in de huidige stand van het onderzoek, er geen aanwijzingen zijn dat de voor­malige staatssecretaris of iemand van het kabinet ­betrokken zou zijn bij de feiten”, benadrukt het parket.

Dat Kucam zich liet betalen, wordt onder meer gestaafd door verschillende getuigen die de politie kon spreken. “De bedragen variëren van tweeduizend tot tienduizend euro”, zegt het Antwerpse parket. “De totale omvang is nog onbekend.”

Tussenpersonen

Ook in het VRT-programma Pano kwamen gisterenavond getuigen aan bod. “Iedereen die via dat netwerk is gekomen, heeft betaald”, klonk het. “Soms tweeduizend, vijfduizend en soms zelfs tienduizend euro.” Een andere getuige kreeg het aanbod zijn vader te laten overbrengen. Hij moest dan wel tussen de tien- en de twintigduizend euro betalen. “Ik ben er niet op ingegaan.”

De prijzen mogen dan wel variëren en zouden stijgen naarmate ‘de lijst’ voller raakte, de getuigenissen die de VRT verzamelde hadden één ding gemeen, allemaal wezen ze in de richting van Melikan Kucam. “Rond hem hangt een netwerk van mensen die geld en namen verzamelen”, vertelt een getuige. Ook een van die tussenpersonen getuigde in Pano: “Hij heeft mensen rondom zich die als contactpunt functioneren. Die tussenpersonen geven dat geld door aan ­Kucam. Hij neemt nooit geld aan van gewone mensen. Ik heb zelf tienduizenden euro’s aan Kucam doorgegeven. Alles gebeurde cash.” In Pano werden ook beelden getoond van Kucam die in de Libanese hoofdstad Beiroet visa aan het uitdelen is. Sommige mensen die een visum kochten bij Kucam en het geld terugeisten, zouden bedreigd zijn geweest. Hen werd verteld dat ze België zouden worden uitgezet.

Luxeauto’s

In Mechelen werden al langer vragen gesteld bij de ­levensstijl van Kucam, van beroep boekhouder bij het OCMW in Ganshoren. Buurtbewoners vroegen zich af hoe hij met zijn loon zo vaak op vakantie kon. Volgens een goede bron zou Kucam ­bovendien onlangs nog twee dure wagens besteld hebben, een Maserati voor zichzelf en een Golf R voor zijn zoon.

Kucam werd gistermiddag om 14 uur gearresteerd. Binnen de 48 uur moet hij voor de onderzoeksrechter worden geleid, die over een eventuele verdere aanhouding beslist. Waarschijnlijk vindt de voorleiding pas morgen plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer