Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Videoscheidsrechter debuteert op WK voetbal in Rusland

"Videoscheidrechters zijn de toekomst van het voetbal", aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino.Beeld REUTERS

Het WK voetbal in Rusland krijgt een videoref. Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA heeft  tijdens een vergadering in de Colombiaanse hoofdstad Bogota ingestemd met het gebruik ervan, meldde de Duitse bondsvoorzitter Reinhard Grindel via Twitter. 

De internationale spelregelcommissie IFAB had twee weken geleden de weg al vrijgemaakt voor het gebruik van videoarbitrage op het WK. Tests hebben uitgewezen dat dankzij de hulp van arbiters achter tv-schermen het aantal correcte beslissingen van de scheidsrechter op het veld stijgt van 93 naar 99 procent.

De IFAB, dat de spelregels bepaalt, gaf begin deze maand bonden en competities groen licht om permanent gebruik te gaan maken van het videosysteem. De afgelopen jaren is daarmee heel wat getest. In onder meer de Duitse en Italiaanse voetbalcompetitie wordt de videoscheidsrechter volop ingezet.

De FIFA testte er vorig jaar al mee op het toernooi om de Confederations Cup. Het systeem bleek toen niet helemaal foutloos en leidde soms tot onduidelijkheid en lange onderbrekingen van een wedstrijd. "Videoscheidrechters zijn de toekomst van het voetbal", zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino eerder al. De Zwitser is groot voorstander van gebruik van technische hulpmiddelen in het voetbal.