Luister naar

Israël wil doodstraf voor terroristen invoeren

Nieuws
De Israëlische regering wil dat rechtbanken de mogelijkheid krijgen om terroristen ter dood te veroordelen. De leiders van de zes regeringspartijen hebben zondag afgesproken hierover een wetsvoorstel in te dienen.
Tilly Dodds
maandag 18 december 2017 om 16:19

Jeruzalem

Israël kent nog altijd de doodstraf voor misdaden tegen de menselijkheid en hoogverraad, maar doodvonnissen zijn al jarenlang niet meer uitgesproken of uitgevoerd. De laatste keer dat de doodstraf werd uitgesproken was in 1988, tegen de Oekraïense oorlogsmisdadiger John Demjanjuk, en de laatste keer dat de straf werd uitgevoerd was in 1962. Toen werd Adolf Eichmann, de architect van de Holocaust, opgehangen wegens genocide.

In het wetsvoorstel, waarvan de precieze formulering nog niet vaststaat, komt volgens de krant Haaretz onder meer te staan dat niet alleen militaire rechtbanken doodvonnissen kunnen uitspreken, en dat de beslissing van de rechters daartoe niet unaniem hoeft te zijn. Een meerderheidsstem is voldoende. Verder kan een doodvonnis niet meer omgezet worden in levenslange gevangenisstraf.

Het was de regeringspartij Yisrael Beitenu van minister van Defensie Avigdor Lieberman, die de overeenstemming over het indienen van het wetsvoorstel zondag in een verklaring bekendmaakte. Lieberman en zijn partij ijveren al langer voor de mogelijkheid om terroristen ter dood te veroordelen.

afschrikking

‘Vandaag heeft het forum van coalitieleiders eindelijk de doodstraf voor terroristen goedgekeurd. De wetgeving moet heel eenvoudig en heel duidelijk zijn. Een terrorist die komt om onschuldige burgers te vermoorden, zal ter dood worden veroordeeld’, zo staat in de verklaring.

Volgens Lieberman zal het wetsvoorstel, wanneer het wordt aangenomen, een krachtig afschrikmiddel zijn en kan het Palestijnse aanvallers de hoop ontnemen, dat ze na een poos in de gevangenis weer op vrije voeten kunnen komen, bijvoorbeeld via een gevangenenruil.

Zodra de precieze formulering van het voorstel gereed is, gaat het naar de Ministeriële Commissie voor Wetgeving. Geeft die groen licht, dan kan het naar de Knesset, het Israëlische parlement. Als het wetsvoorstel daar de vier vereiste lezingen overleeft, kan het hooggerechtshof het alsnog naar de prullenbak verwijzen.

Premier Benjamin Netanyahu steunt het voornemen van de coalitieleider. Hij sprak zich in juli al uit voor de doodstraf voor terroristen, toen hij de familie Salomon uit Neve Tzuf condoleerde, nadat drie van hun verwanten in Halamish waren doodgestoken door een negentienjarige Palestijn.

Tegenstanders van het wetsvoorstel vinden dat de doodstraf in strijd is met de menselijke waardigheid en dat die niet past in een ‘verlichte democratie’ als Israël. Ook is volgens hen de afschrikkende werking van de doodstraf zeer gering, zeker bij moslims die verwachten rijkelijk beloond te worden als martelaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.