Matijs Van Strijthem (rechts, Van Moer) moet enkel Seth Dunwoody voor zich dulden in Harelbeke.© VDB

Wielrennen junioren E3 Saxo Classic in Harelbeke

Matijs Van Strijthem moet zijn meerdere erkennen in Seth Dunwoody in Harelbeke: “Maar een eerste overwinning kan niet uitblijven”

Harelbeke -

Het Cannibal Victorious Devo Team blijft vette vissen vangen in het klassieke voorjaar. Een week na de overwinning van de Est Oliver Mätik in Gent-Wevelgem in Flanders Fields mikte de Ier Seth Dunwoody nu in de roos in de E3 Saxo Classic. Matijs Van Strijthem, de regelmaat zelve van het Van Moer Logistics CT, eindigde tweede.

Freddy De Geest

In het eerste wedstrijduur regende het valpartijen. Meer dan enkele schuchtere aanvalspogingen vielen er niet te noteren op weg naar de bergzone. Acht kuitenbijters in de Vlaamse Ardennen moesten voor het nodige vuurwerk zorgen. Op de Hotondberg, de tweede beklimming van de dag, kwamen Matteo Vanhuffel (Onder ons Parike), wereldkampioen Albert Philipsen en Jasper Schoofs als eerste door. Het verbaasde dan ook niet dat dit trio in een latere fase voorin verscheen. Op de Oude Kwaremont schudde de Deen Philipsen zijn metgezellen af om aan een indrukwekkende solo te beginnen. Schoofs en Vanhuffel werden opgeslorpt door een elitegroepje, waarin we een attente Cedric Keppens (Avia-Rudyco CT), die zevende finishte, herkenden.

Materiaalpech nekt wereldkampioen

Philipsen diepte een voorsprong uit van vijftig seconden, maar kreeg op de kasseien van de Varentstraat te maken met materiaalpech. Een zege die voor het grijpen lag, glipte door de vingers van de beresterke wereldkampioen, die er wel de bergprijs aan overhield. Net als vorig jaar draaide het uit op een massasprint. “Na de bergzone hadden we doorlopend de wind in de rug. Weg geraken was onbegonnen werk”, zegt Matijs Van Strijthem, die in het wedstrijdbegin ten val kwam, maar redelijk snel terug kon aansluiten bij het peloton. “Op de voorposten van het peloton rondde ik de top van de verschillende beklimmingen. In de voorbereiding van de sprint nestelde ik me in het wiel van de trein van het Decathlon-AG2R La Mondiale Devo Team. Toen ik Jasper Schoofs remonteerde, dacht ik de buit binnen, maar plots flitste Dunwoody ons nog voorbij. Opnieuw een dichte ereplaats, de zoveelste al. Een eerste overwinning kan niet uitblijven”, liet de goedlachse Waaslander nog optekenen.

Het podium met Van Strijthem tussen winnaar Dunwoody en wereldkampioen Philipsen.© VDB

Het lijstje ereplaatsen zwelt aan en dat kan de talentscouts niet ontgaan zijn. Van Strijthem opende met een vijftiende plaats in Kuurne en voegde er ereplaatsen aan toe in Nokere (negende), Damme (derde), de Ster van Zuid-Limburg (puntentrui), Memorial Arno Wallaard (zesde) en recent ook nog in Gent-Wevelgem in Flanders Fields (vijfde). “Hopelijk meldt er zich snel een grote ploeg waar ik me als belofte verder kan ontwikkelen”, besluit de snelle Kruibekenaar het gesprek in de schaduw van het Forestiersstadion.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER