Direct naar artikelinhoud
Bellen metLaurens Bervoets

‘Dit nieuws gaat Europa rond’: onze man over ‘het incident’ rond Joost Klein

Laurens Bervoets over het incident rond Joost Klein op het Eurovisiesongfestival.Beeld Wouter Van Vooren/ ANP

Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Songfestival, mag niet deelnemen aan de juryshow van de muziekwedstrijd. Klein zou betrokken zijn bij ‘een incident’. ‘Dit is ongezien in de geschiedenis van het Songfestival’, zegt Songfestivalkenner en De Morgen-medewerker Laurens Bervoets.

Dag Laurens. Wat is er vanavond gebeurd?

“Vrijdagnamiddag vond de eerste repetitie van de grote finale plaats. Tijdens de repetitie wordt heel de show doorlopen en moeten ook alle acts optreden. De uitzending begint steeds met een vlaggenparade waarin alle finalisten worden voorgesteld. Joost Klein was daar nog aanwezig. Maar een halfuur later, toen hij als vijfde moest optreden, verscheen de Nederlander plots niet op het podium.

“Nochtans leek de productie alles in gereedheid te brengen voor zijn optreden. Zo stonden de decorstukken van Klein al klaar in de coulissen. Bij de productie van de show was er duidelijk heel wat verwarring. Een keyboard werd het podium opgereden, maar werd alsnog weggebracht. Ook de presentatrices leken verward. Zonder uitleg ging de show verder naar de volgende act: Israël.”

Wat zegt organisator EBU? Heeft de Nederlandse omroep AVROTROS al gereageerd?

“De EBU maakte kort na de repetitie melding van ‘een incident’ rond Joost Klein waardoor de zanger niet mocht repeteren. Verder wilde de EBU niets kwijt. Het leek wel of de EBU vrijdagnamiddag in crisisberaad was. Zo was Martin Österdahl, de grote baas van de organisatie, niet aanwezig tijdens de generale repetitie. Hij komt normaliter altijd even in beeld aan het einde van de uitzending, maar werd nu door een stand-in vervangen.

“Bovendien heeft de EBU op vrijdag een geplande persconferentie met ‘The Big Five’ afgelast, dat zijn de grote geldschieters van de EBU. Volgens de organisatie wilden ze de artiesten rust gunnen. Maar vermoedelijk ging het om een excuus om lastige vragen te vermijden. Nooit eerder is een geplande persconferentie tijdens het Songfestival afgelast.

“In de loop van vrijdagavond stuurden de EBU en AVTROTROS dan toch een gezamenlijk persbericht uit waarin gesteld werd dat Klein niet zal deelnemen aan de tweede generale repetitie op vrijdag, omdat het onderzoek naar het incident nog lopende is.”

Heeft dit gevolgen voor Klein?

“De tweede generale repetitie is belangrijk. Die wordt door de nationale vakjury’s gebruikt om punten te geven. De jurypunten tellen voor de helft van het totaal. De jury zal zich vrijdag moeten baseren op de vorige performance van Klein - uit de halve finale.

“Het is afwachten hoe andere landen hierop zullen reageren. Dit is eigenlijk valsspelen: Klein hoeft niet opnieuw te zingen, terwijl de andere landen vrijdagavond opnieuw hun song moeten brengen.”

Is dit ooit eerder gebeurd? Wat betekent dit voor de winstkansen van de Nederlandse inzending?

“Dit is ongezien in de geschiedenis van het Songfestival. Eerder werden al landen uitgesloten, omdat ze bijvoorbeeld een politiek getint lied wilden inzenden.

“Hoe dan ook, dit nieuws gaat Europa rond. Als hij uiteindelijk toch mag meedoen, pakt dit misschien niet eens zo slecht uit. Misschien dat heel het gebeuren Klein net medeleven bij het stemmende thuispubliek zal opleveren. Hier in Malmö werd bij de start van de juryshow aangekondigd dat de Nederlander niet aanwezig zal zijn. Dat leidde tot luid boeggeroep.”

Weet jij over wat voor incident het zou gaan?

“Er doen verschillende verhalen de ronde. Mogelijk zou er sprake zijn van een incident tussen de Nederlandse en de Israëlische delegatie. Donderdag was er al sprake van een kleine aanvaring tussen beiden tijdens een persconferentie. Zo vroeg Klein waarom de Israëlische inzending niet op een kritische vraag over de veiligheid van het Songfestival moest antwoorden.

“Volgens de Zweedse pers gaat het dan weer over een melding van ongepast gedrag naar een vrouwelijke productiemedewerker van de show. Er heerst veel onduidelijkheid. Het gaat om onbevestigde berichten.”

Heeft Klein intussen gereageerd?

“Nee. De Nederlander heeft op Instagram zijn stories van donderdagavond weggehaald. Ondertussen heeft hij ook het Eurovisiesongfestival en de pagina’s van verschillende kandidaten ontvolgd.

“In de loop van de avond kwam het bericht dat alle Nederlandse vlaggen in de backstage verwijderd waren. Een lid van de Belgische delegatie heeft dat geverifieerd. Het lijkt erop dat Klein zelfs niet meer op het terrein is: hij zou uit de Malmö Arena vertrokken zijn. Afwachten wat morgen brengt.”