© Joren De Weerdt

Verzorgers Planckendael krijgen minutenlang applaus

Opmerkelijke actie maandagmiddag in dierenpark Planckendael in Muizen (Mechelen). Een honderdtal mensen gaven gevolg aan een oproep op de sociale media om de verzorgers een hart onder de riem te steken. Ze deden dat door een minutenlang applaus.

Ward Bosmans

Initiatiefnemer van de actie is Benno Claassens die zelf gids is in Planckendael. “Ik doe dit echter niet uit hoofde van mijn job maar gewoon omdat ik vond dat de verzorgers het de afgelopen dagen zwaar te verduren kregen. Dat doet mij ontzettend veel pijn. Je moet je eens voorstellen hoe het dan moet zijn voor die mensen. Ze zetten zich dag en nacht in voor de dieren.”

Benno lanceerde daarom een oproep op facebook om vandaag tegen 11.30 uur af te zakken naar een centraal punt in het dierenpark. Het plan was om de verzorgers te steunen door een minuut te applaudisseren. Iedereen van de ongeveer 100 aanwezigen kreeg ook een klein hartje aan een touwtje. “Het is de bedoeling dat de mensen dit hartje afgeven aan de verzorgers die ze tegenkomen. Zo steken we ze een figuurlijk hart onder de riem”, legt Claassens uit.

© Joren De Weerdt

Minuut applaus

Om precies 11.30 uur volgde een minuut applaus. Ondertussen waren ook een twintigtal verzorgers afgezakt naar de plaats van afspraak. Zij waren zichtbaar geëmotioneerd door de steun. Er vloeide hier en daar zelfs een traantje. Dirk Van Rillaer en Frederik Van Nuffel zijn beiden verzorgers bij de roofdieren. Na de dood van de ontsnapte leeuwin Rani kregen zij het hard te verduren. “Er werd de afgelopen dagen over niets anders gesproken. In mijn omgeving weet iedereen dat ik verzorger ben bij de roofdieren en dus bleven de vragen maar komen. Ik zat met heel wat opgekropte gevoelens en die kwamen naar buiten door deze mooie actie. Het pakt ons enorm. Het doet goed om te weten dat veel mensen ons steunen. De situatie van vorige week was voor niemand makkelijk.”

Annelien Beyens en haar collega Jibbe Vloedgraven zijn verzorgers bij de bonobo’s en de buideldieren. Ook zij waren ontroerd door de actie. “Het is een raar gevoel, we hadden dit niet verwacht. Mensen kwamen ons een hartje geven en ons bedanken voor de goede zorgen. Het was niet leuk om te lezen wat er de voorbije dagen op de sociale media verscheen. Ik zou graag uitleggen aan iedereen dat het geen lichte beslissing was om leeuwin Rani te neutraliseren. Daar is lang over nagedacht.”

© Joren De Weerdt

Steun vanop de werkplek

Naast de bezoekers in het dierenpark zelf lieten nog een honderdtal mensen weten dat ze vanop hun werkplek de actie zouden steunen. Ingrid de Weert uit Mechelen en Liesbeth Buys uit Duffel kwamen wel naar Planckendael. “We hebben allebei een abonnement en komen hier heel vaak. Toen ik de oproep zag vond ik het meteen een goed idee. Het moet hard zijn voor de verzorgers. Zij hebben Rani zien geboren worden. Het moet verschrikkelijk zijn. Natuurlijk begrijpen we ook de verontwaardiging van de mensen, maar de reacties waren toch wat overdreven. Daarom willen we op deze manier de verzorgers steunen.”

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt