© Karel Hemerijckx

Acteurs verzamelen op kasteel voor eerste lezing musical ‘Rubens’

Op het kasteel van prins Simon de Merode in Westerlo is dit weekend de aftrap gegeven voor het musicalspektakel Rubens, dat in augustus plaatsvindt. De hoofdcast kwam zaterdag voor het eerst samen om tekst en muziek door te nemen en zondag verzamelde het 150-man sterke koor in De Zoerla voor een eerste zangles.

Bieke Lathouwers, MArc PEeters

Met negen zijn ze, de professionele acteurs die de hoofdcast vormen. Scriptschrijvers Luc Stevens en Glenn De Smedt verwelkomen hen aan een grote ronde tafel in de ridderzaal van het kasteel. Componist Sam Gevers begeleidt zichzelf aan de piano om de muziek voor te stellen. “Het is altijd wel speciaal, zo’n eerste lezing”, vertelt Hans Peter Janssens. “Ik had het script al wel eens doorgelezen, maar ’t is toch altijd anders wanneer iedereen zijn eigen rol leest en de muziek erbij komt.”

Het was de tweede keer dat het hele team samenkwam. “We kennen elkaar al wel van andere stukken. Ik heb al met bijna alle anderen samengewerkt. Dat is altijd plezant. We hebben ons in elk geval al goed geamuseerd vandaag”, reageert Janssens.

© Joren De Weerdt

Geschiedenisles

Ook Jan Schepens, die de rol van Pieter Paul Rubens op zich neemt, is klaar voor het spektakel. “We zullen moeten studeren, want het is veel tekst, maar Rubens heeft een enorm boeiend leven gehad en dat gaan wij nu op de best mogelijke manier vertellen. Met dit soort stukken is het altijd opletten dat je niet naar een saaie biografie gaat, maar ik heb ooit iemand horen zeggen dat geschiedenisles maar zo saai is als dat de leraar het kan overbrengen. In dit geval wij dus en geloof me: het wordt boeiend”, lacht hij. “Regisseur Luc Stevens staat ook altijd ongelooflijk open voor dialoog met zijn acteurs. Ik heb onlangs zelf mijn eerste productie gedaan en weet hoe moeilijk het is om daarin de juiste balans te vinden. Voor een stuk uw eigen ding doen, maar toch ook de acteurs de nodige ruimte geven.”

Het zijn niet alleen die negen acteurs die Stevens in goede banen moet leiden, ook honderden vrijwilligers. “140 mensen op een podium is al een huzarenstukje op zich en dan nog buiten in openlucht en alles live. Luc ­Stevens is ne zot”, typeert Jan Schepens zijn regisseur. Dat er ook kinderen mee op het podium staan, is voor Schepens een zegen. “Ik heb net Dolfje Weerwolfje gedaan waar kinderen echt de hoofdrollen speelden. Zalig is dat.”

© Joren De Weerdt

Fictieve figuren

Het leven van Rubens wordt in de musical deels geschetst door twee schilders die als verteller fungeren. “Ik speel er eentje van en heb dus een fictieve rol”, schets Janssens. “Ik weet al wel een en andere van Rubens, maar plan de komende weken toch een bezoekje aan het Rubenshuis in Antwerpen. Ik ben daar al geweest, maar met dit stuk in mijn achterhoofd is het tijd voor een nieuwe afspraak. Ook de Rubenswandeling staat op de planning om in de juiste sfeer te komen.”

Blijkbaar zijn alle acteurs daar wel mee bezig. Of zou dat door de prachtige setting komen, midden in de indrukwekkende bibliotheek. Een ware bron van inspiratie. “Zouden het allemaal echte boeken zijn”, vraagt Hans Peter Janssens zich af. Ook Liv Van Aelst is op zoek naar voldoende literatuur. “Ik volg het nieuws van die opgravingen en zo nu wel korter op. Ik ga over twee weken trouwen en stop in mijn koffer alvast een flinke dosis lectuur over Rubens om tijdens onze huwelijksreis op het strand te lezen.” Zij stond onder andere op het podium bij 14-18 en heeft dus ervaring met massamusicals. “Ik ben wel wat volk gewoon, maar het blijft altijd erg speciaal. Die mensen hebben echt hun deel in het verhaal. Zij zijn heel belangrijk. Het is fijn voor ons om met zo veel mensen te werken en hopelijk vinden zij het ook fijn om met ons te werken. Nu duimen voor mooi weer, want de setting op dit magistraal domein is er, maar voor een openluchtshow moeten ook de weergoden aan onze kant staan.”

© Joren De Weerdt

Zangstonden

Dat hopen ook alle 150 koorleden. Die verzamelen zondag in de Zoerla voor hun eerste repetitie. Ook daar is er een kernkoor van ongeveer 25 leden en wordt er verder gewerkt met een groep vol vrijwilligers. Voor sommigen onder hen is het de eerste kennismaking met musical, anderen deden al eerder mee in onder andere De Merodes, Marie-Antoinette of Albert 1. Maar stuk voor stuk kijken ze ernaar uit om hun zangstonden op het podium te brengen. Het kan niet snel genoeg augustus zijn.

Rubens, vanaf 8 augustus op het kasteel van de Merode in Westerlo. Voorstellingen vanaf 20.45u, vooropening in het Rubensdorp aan de ingang van het kasteel om 18u.

rubensmusical.be.

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt