© GVB

Ex en klusjesman in cel voor moord in Neerpeltse villawijk

In het onderzoek naar de moord op de Nederlandse zakenman Marcel Van Hout (51) in villawijk Grote Heide in Neerpelt zijn twee aanhoudingen verricht. De 47-jarige klusjesman en de 45-jarige ex-vrouw van het slachtoffer zitten in de cel voor de moord. De twee ontkennen, maar er zouden voldoende elementen zijn die hun betrokkenheid bij de moord aantoont.

Nancy VANDEBROEK

© GVB

Het was de ex-vrouw van Marcel Van Hout die op woensdagavond 22 november aan de politie meldde dat zij de Nederlander dood had aangetroffen in zijn villa op de Tisselrietweg in Neerpelt. De vrouw woont in dezelfde omgeving in een nog grotere woning, die ook eigendom was van Van Hout. De Eindhovense van Marokkaanse afkomst beweerde dat ze die avond in de villa was gaan kijken omdat haar ex de hele dag niet op zijn werk was komen opdagen en niemand hem kon bereiken. Ze vond de succesvolle zakenman in de keuken, in een grote plas bloed. Hij was geliquideerd met twee kogels in het lichaam en een in het hoofd.

Uit het verdere onderzoek bleek dat Marcel Van Hout al op dinsdagavond om het leven was gebracht. Door wie is niet bekend, maar zowel de ex-vrouw als de klusjesman van de zakenman worden verdacht van betrokkenheid bij de moord. De klusjesman, een 47-jarige man afkomstig uit Diepenbeek, werkte zowel in de villa van Van Hout als in die van zijn ex. Hij werd vrijdag aangehouden, de vrouw zaterdag.

Datingsite

De ex-vrouw van Van Hout haalde in 2009 nog het nieuws toen ze de eerste datingsite voor moslims

lanceerde. Eerder had ze een kledingwinkel, een schoonheidssalon en een zonnestudio.

Het precieze aandeel van de twee verdachten in de moordzaak moet nog blijken na verder onderzoek.

Opvallend: de moord gebeurde in een villa die omringd is met metershoge hekken, lampen en bewakingscamera’s, maar toch zijn er geen beelden van de feiten. Mogelijk werd het bewakingssysteem gemanipuleerd, al bestaat de kans dat Van Hout het systeem had afgezet omdat hij toch thuis was. Mogelijk heeft hij dan ook zijn moordenaar zelf binnengelaten.

Tevreden

Marcel Van Hout was eigenaar van meerdere bedrijven, onder meer Universal in het Nederlandse Son dat zich bezighoudt met de handel in landbouwmachines en bouwmateriaal. De Eindhovenaar was ook twintig jaar actief in immobiliën via een op Curaçao gevestigde vennootschap. Hij was voor de helft eigenaar. Al zijn bedrijven boeren goed.

Veel geluk heeft de Nederlander in de Neerpeltse villawijk niet gekend. Zeven jaar geleden werd een leegstaande woning van hem in brand gestoken. Op 30 december 2011 werd zijn toenmalige vrouw in zijn villa vastgebonden en beroofd van haar juwelen. Op dat ogenblik liep een groot drugsonderzoek waarin de naam van Marcel Van Hout viel, maar tot een veroordeling is het nooit gekomen.

Advocaat Luk Delbrouck treedt op voor de broer en de ouders van het slachtoffer. “Wij hebben ons intussen burgerlijke partij gesteld”, reageert hij. “We zijn heel tevreden over de vooruitgang van het onderzoek en de wijze waarop de politie en de onderzoeksrechter dit hebben aangepakt. We kijken uit naar de resultaten van dat onderzoek.”