© VTM

Hoteleigenaars in Herentals slachtoffer van oplichting door ‘buitenlandse investeerder’: politie zoekt getuigen

De eigenaars van hotel De Swaen in Herentals werden eind februari opgelicht door een buitenlandse oplichtersbende. Het misdrijf werd dinsdagavond vertoond in het opsporingsprogramma ‘Faroek Live’ op VTM, in de hoop dat getuigen zich melden bij de politie.

jtp

De eigenaars van het bekende hotel-restaurant De Swaen in Herentals, een koppel zeventigers die de zaak runnen met hun dochter en schoonzoon, kregen in 2017 via een ‘buitenlandse zakenman’ te horen dat een investeerder hun zaak wilde kopen voor een mooi bedrag.

Eigenlijk waren de eigenaars niet geïnteresseerd, maar begin 2018 werd de vader ernstig ziek. Daarom namen ze opnieuw contact op met de oplichtersbende. De familie bouwde gedurende een jaar lang een vertrouwensband op met hen en besloot de zaak uiteindelijk te verkopen.

Vals geld

Op 28 februari van dit jaar kwam een vertrouwenspersoon controleren of de eigenaars van De Swaen genoeg cash geld hadden om de commissie van de makelaar te betalen. Tijdens dat bezoek verwisselde de oplichter het echte geld in een envelop met vals geld. De slachtoffers hadden helemaal niets door, en roken pas argwaan toen de man naar buiten ging en het op een lopen zette in de Augustijnenlaan.

Net daarvoor passeerde een man het hotel. Op camerabeelden leek hij binnen te kijken en oogcontact te maken met de oplichter. De man maakte mogelijk deel uit van de oplichtersbende, maar daar zijn de speurders niet zeker van. Mogelijk is hij een belangrijke getuige in deze zaak.

De politie vraagt alle mogelijke getuigen van het voorval te bellen naar het gratis nummer 0800/30.300 of te mailen naar opsporingen@police.belgium.eu voor tips.

De oplichter die het geld deed verdwijnen:

© VTM

© VTM

De (toevallige?) voorbijganger aan het hotel:

© VTM

De buitenlandse makelaar die contact opnam met de eigenaars:

© VTM

VTM gerechtsspecialist Faroek Özgünes ging dinsdagavond live op zoek naar tips van kijkers die misdrijven kunnen helpen oplossen. Naast Faroek gaf ook Sarah Frederickx van de Federale Politie in studio meer uitleg bij de gepleegde feiten. Faroek en Sarah roepen getuigen op om zich te melden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER