Direct naar artikelinhoud
Inburgering

“Anderstaligen moeten tolk zelf betalen”: Homans wil aanvragen terugdringen

Liesbeth Homans.Beeld BELGA

Nieuwkomers of anderstaligen die een beroep willen doen op een sociale tolk, om bijvoorbeeld mee te gaan naar de dokter of het oudercontact, moeten die zelf betalen. Dat zegt Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans, die daartoe stappen onderneemt. Groen reageert geschokt.

Het Agentschap Integratie en Inburgering kampt met een tekort aan sociale tolken, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen) opvroeg bij Liesbeth Homans (N-VA). Die tolken kunnen ingezet worden door leerkrachten of dokters als ze met nieuwkomers een grondig gesprek moeten hebben, over pakweg schoolresultaten of gezondheidsproblemen. "Meer dan 9.000 aanvragen bleven vorig jaar onbeantwoord", aldus Moerenhout, die Homans verwijt dat ze te weinig geld vrijmaakt voor de tolken.

"Men doet er gewoon te vaak een beroep op", repliceert Homans. "Sinds 2015 is het aantal vragen met 24% gestegen, want iederéén die het Nederlands niet machtig is kan een beroep doen op zo'n tolk, niet enkel nieuwkomers. Er komen steeds meer aanvragen voor anderstaligen van de tweede of derde generatie. Maar het gaat wel om belastinggeld, hé."

De minister wil alle nieuwkomers in de toekomst zelf laten betalen voor hun tolk. "Het Inburgeringsdecreet stelt nu al dat het niet de kerntaak is van het Agentschap om te betalen voor die tolken. Dat decreet ga ik vanaf nu strikt laten toepassen."

Dat wil zeggen dat de aanvrager zelf zal opdraaien voor de tolk. Maar zo'n tolk kan alleen aangevraagd worden door een organisatie of instelling, en niet door de anderstalige zelf. In de praktijk schuift Homans dus de factuur door naar bijvoorbeeld scholen en Centra voor Algemeen Welzijn. "De bedoeling is dat zij die kost doorrekenen aan de anderstalige, tenzij ze ervoor kiezen om dat niet te doen", aldus Homans. En als zij er niet in slagen om dat geld terug te vorderen? "Ik geloof echt dat er snel minder aanvragen zullen zijn", aldus Homans. In haar verkiezingsprogramma stelt N-VA wel voor om het geld rechtstreeks bij de anderstaligen te halen, “zodat ze meer gestimuleerd worden om Nederlands te leren”.

Groen reageert boos op de plannen. “Homans maakt het mensen nog moeilijker om te integreren in onze samenleving, nadat ze de wachtlijsten liet oplopen tot een jaar (iets wat Homans ontkent, red.)”, aldus Groen-parlementslid An Moerenhout. “Ze zet de facto een muur tussen nieuwkomers en onze samenleving, en treedt zo hun rechten met de voeten. Dringend tijd voor een minister die integratie wel naar waarde schat.”