Direct naar artikelinhoud
Aanslag Christchurch

Gevlucht voor oorlog in Syrië, doodgeschoten in Nieuw-Zeeland: eerste slachtoffers aanslag Christchurch begraven

Rouwdragers met de kist van een slachtoffer in Christchurch.Beeld AFP

In Christchurch zijn woensdag de eerste slachtoffers van de terroristische aanslag van afgelopen vrijdag begraven. Het gaat om twee Syriërs, de 44-jarige Khaled Mustafa en zijn 16-jarige zoon Hamza, die afgelopen jaar met hun gezin naar Nieuw-Zeeland waren gevlucht.

Bij de aanslag, uitgevoerd bij twee moskeeën, werden vijftig mensen doodgeschoten. Schutter Brenton Terrant, een 28-jarige Australiër, pleegde zijn daad om immigratie te stoppen, schreef hij in een manifest. Terrant zit in hechtenis en is aangeklaagd voor moord.

Zaid Mustafa, zoon en broer van de slachtoffers, raakte gewond bij de aanslag en bezocht de begrafenis in een rolstoel. “Ik zou niet voor jullie moeten staan, maar naast jullie moeten liggen”, zei hij volgens persbureau AFP.

Naar islamitisch gebruik worden doden zo snel mogelijk begraven, maar in dit geval duurt dat langer omdat de slachtoffers geïdentificeerd en hun doodsoorzaak vastgesteld moesten worden. Nu dat achter de rug is, hoopt de politie vandaag alle lichamen vrij te geven, schrijft de BBC.