Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

Nieuws
TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.
Aldwin Geluk Aldwin Geluk
vrijdag 26 april 2024 om 13:52 aangepast 19:19
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding. beeld anp / Jeroen Jumelet

De meesten zijn onder valse voorwendselen naar een centrale locatie in hun woonplaats gelokt: 3375 mensen kregen dit jaar tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding opgespeld. Ze zijn voorgedragen door familieleden, collega’s of organisaties. Zij hebben zich allemaal ‘bijzonder of exceptioneel verdienstelijk gemaakt voor de samenleving’.

Bij de lintjesontvangers zijn diverse bekende Nederlanders, zoals Boer zoekt Vrouw-presentator Yvon Jaspers. Ook media-ondernemer Marcel Boekhoorn, zangeres Berget Lewis en mezzosopraan Tania Kross kregen een lintje.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een zaal in de rooms-katholieke kraamkliniek Bethlehem in Den Haag in de jaren dertig.

Haagse families ruziën over pasgeboren jongetje dat zoek raakte na bombardement op kraamkliniek

Tijdens de Duitse inval in mei 1940 werd een kraamkliniek in Den Haag getroffen door een bom. Een pasgeboren jongetje raakte zoek. Toen hij teruggevonden werd, gebeurde er iets pijnlijks.

'Hemelvaart valt in een mooie periode, in mei, en vaak is het mooi weer. Mensen hebben dan graag een dagje vrij.’

Waarom Hemelvaartsdag een verplichte vrije dag zal blijven. 'Heeft niets met het geloof te maken'

Op Hemelvaartsdag, een officiële feestdag in Nederland, zijn veel mensen vrij. En ook al hebben steeds minder mensen iets met de hemelvaart van Jezus, toch zal die vrije dag voorlopig wel blijven, denkt het CNV.

‘Vlak voor de Europese verkiezingen gaat iedereen zich er waarschijnlijk nog snel in verdiepen.'

Veel jonge christenen weten niets van Europese verkiezingen. 'Vlak van tevoren ga ik me erin verdiepen'

Een flinke groep jonge christenen heeft geen idee dat ze over een maand naar de stembus mogen voor het Europees Parlement, blijkt uit een peiling van het Nederlands Dagblad. 'Europa is een ver-van-je-bed-show.'

Overzicht van de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Minder mensen bij de Nationale Herdenking op de Dam. Maar toch: 'We wilden dit gevoel graag eens ervaren'

Er hangt een merkwaardige sfeer bij de herdenking op de Dam. Er lopen meer agenten rond, bezoekers worden gefouilleerd en het is leeg. ‘Dit grote gevoel, met z’n allen bij elkaar.’

De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Ook buiten Amsterdam zijn herdenkingen rustig verlopen. 'Het verliep net als andere jaren'

Op veel plekken in Nederland was het zaterdagavond om 20.00 uur twee minuten stil. Tot incidenten - waarvoor van tevoren werd gevreesd - kwam het nauwelijks.

Overzicht van de Dam voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Lees het liveblog over dodenherdenking terug • Twee minuten stilte op halflege Dam zonder verstoringen verlopen

Nederland was vandaag twee minuten stil. Op de Dam in Amsterdam was het rustiger dan verwacht, maar de twee minuten stilte zijn zonder verstoringen verlopen. Een man met spandoek werd vlak voor de herdenking opgepakt.