Het Hope Hostel in de Rwandese hoofdstad Kigali wacht nog altijd op zijn eerste gasten uit het Verenigd Koninkrijk.
Foto: AP

Eerste migranten opgepakt in Verenigd Koninkrijk voor uitzetting naar Rwanda

In het Verenigd Koninkrijk zijn deze week de eerste migranten opgepakt en opgesloten die naar Rwanda zullen worden uitgewezen. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd. Vorige maand had het Britse parlement de controversiële Rwanda-deal na veel gestechel goedgekeurd. Met de deal hoopt Londen de illegale migratie met bootjes een halt toe te roepen.

Twee jaar geleden al sloot de conservatieve regering van toenmalig premier Boris Johnson een akkoord met Rwanda over de opvang van illegale migranten die door het Verenigd Koninkrijk worden uitgewezen. Het is de bedoeling dat ze daar asiel aanvragen en nooit meer naar het Verenigd Koninkrijk terugkeren. Een afschrikkingsmiddel als het ware om illegale migratie met bootjes tegen te houden.

In ruil heeft Rwanda al 120 miljoen pond (140 miljoen euro) ontvangen. Per opgevangen migrant krijgt Kigali ook nog eens 20.000 à 30.000 pond.

Er was veel kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties. Rwanda heeft geen al te beste reputatie op het vlak van mensenrechten. Vorige maand raakte de deal eindelijk goedgekeurd door het Britse Lagerhuis nadat de regering een juridische regeling had uitgewerkt waardoor Rwanda niet meer als onveilig land geboekstaafd staat.

"De eerste illegale migranten die in aanmerking komen om naar Rwanda gestuurd te worden, zijn nu opgesloten, na een reeks operaties in het hele land deze week", meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Over hoeveel mensen het gaat, wordt er niet bij verteld. De komende weken zouden er nog gelijkaardige operaties volgen. Uitzetting staat over 9 à 11 weken gepland, zeggen de Britse autoriteiten.

Volgens Londen zijn er al chartervluchten vastgelegd en houdt een luchthaven zich klaar om de vluchten te laten vertrekken. De regering wil dit jaar nog 5.700 migranten naar Rwanda sturen.

Bekijk: Op beelden van de Britse overheid is te zien hoe de politie mensen uit hun huis haalt en geboeid wegbrengt

Videospeler inladen...

Mensenrechtenorganisaties verzetten zich

Mensenrechtenorganisaties die tegen het beleid zijn, zullen naar verwachting een rechtszaak aanspannen om te voorkomen dat de vluchten effectief kunnen vertrekken. Het Britse Hooggerechtshof verklaarde de deal vorig jaar immers onwettig.

Care4Calais, een ngo die zich inzet voor vluchtelingen, zei dat de detenties maandag waren begonnen. Een woordvoerder liet aan het persagentschap Reuters weten dat de hulplijn van Care4Calais oproepen had ontvangen van "tientallen mensen". De ngo wist niet wie er op de eerste deportatievlucht zou zitten of wanneer die exact zou plaatsvinden.

"Mensen zijn erg bang", zegt ook Natasha Tsangarides, directeur bij de mensenrechtenorganisatie Freedom from Torture. Bij sommige mensen is de angst om vastgehouden en naar Rwanda gestuurd te worden zo groot dat ze volledig van de radar verdwijnen, aldus Tsangarides. 

Meest gelezen