Luister naar

AzG schrikt van wangedrag hulpverleners

Nieuws
Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen (AzG) maken gebruik van lokale prostituees in Afrika. Dat zeggen acht klokkenluiders tegen de BBC. AzG in Nederland reageert ‘geschrokken’.
Gerhard Wilts
donderdag 21 juni 2018 om 20:10

In ruil voor medicijnen vroegen sommige medewerkers van Artsen zonder Grenzen om seks. In andere gevallen ging het om machtsmisbruik tegenover meestal ‘zeer jonge meisjes’. Het gedrag is wijdverbreid, zeiden donderdag acht anonieme hulpverleensters tegen de BBC. De klachten zijn niet gericht tegen artsen of verpleegkundigen. Het gaat om logistieke medewerkers, die door de klokkenluidsters werden omschreven als ‘roofzuchtige mannen’ op soms hoge posities. Om die reden willen de ooggetuigen anoniem blijven, zodat ze niet op een zwarte lijst van buitenlandse hulporganisaties belanden. Veel organisaties wisselen vaak stafpersoneel met elkaar uit.

Aan het misbruik maakten vooral oudere collega’s zich schuldig, zei een klokkenluidster. Zij profiteerden van hun ‘onaantastbare’ status als westerse hulpverlener. ‘Je zag vaak mannen van middelbare leeftijd feestvieren met veel jongere meisjes uit de buurt. Dat werd dan heel erotisch.’ Soms was het overduidelijk dat een prostituee het terrein werd binnengehaald. ‘Die bleef dan nachten achtereen op de compound. Het was zo onverholen en wijdverbreid.’

De sfeer was ‘giftig’, gaven de betrokken hulpverleensters aan. Een AzG-medewerkster kreeg van haar chef in Azië opmerkingen over de omvang van haar boezem, maar met haar klacht werd niets gedaan. Meisjes in Liberia die hun ouders hadden verloren door ebola, deden volgens een hulpverlener ‘op seksueel vlak werkelijk alles om medicijnen te krijgen’. Of die laatste beschuldiging klopt, konden de BBC en Artsen zonder Grenzen niet bevestigen.

onacceptabel

Directeur Nelke Manders van Artsen zonder Grenzen Nederland reageert ‘geschrokken’ op de berichtgeving. ‘Dit gedrag is ongepast en onacceptabel. Ik vind het erg te horen wat deze medewerkers hebben ervaren en dat zij zich niet veilig genoeg hebben gevoeld om deze gebeurtenissen te rapporteren.’ AzG hanteert strikte gedragsregels voor medewerkers, naast procedures en trainingen om seksueel misbruik zo veel mogelijk te voorkomen. In februari verontschuldigde AzG zich voor wereldwijd 24 gevallen van bewezen seksueel wangedrag in 2017. Manders verklaarde dat AzG werkt aan een opener sfeer in de organisatie. Dankzij dit beleid wordt onwenselijk gedrag vaker gemeld, al blijft AzG ‘volop bezig elke barrière te slechten die dat in de weg staat’.

Eerder dit jaar kwam Oxfam in opspraak door grensoverschrijdend gedrag van hulpverleners in Haïti. <

Amsterdam – Londen

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Eerder werd gesproken over een bestand in ruil voor de vrijlating van gijzelaars in handen van Hamas, en dat alleen als ook Palestijnse gevangenen zouden vrijkomen.

Hamas accepteert voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook

Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring.

President Vladimir Poetin heeft sinds zijn grootschalige invasie van Oekraïne herhaaldelijk gedreigd met de inzet van kernwapens.

Poetin laat strijdkrachten voor tactische kernwapens oefenen om Westen af te schrikken in Oekraïne

Rusland heeft oefeningen van de strijdkrachten voor tactische kernwapens aangekondigd vanwege ‘provocaties en dreigementen’. Het Kremlin is geprikkeld door westerse zinspelingen over het sturen van militairen naar Oekraïne.

Brad wacht op groen licht om te vuren.

Aan het front in Oekraïne is het moreel lager dan ooit. 'Hoe langer de oorlog, hoe kleiner de kans dat we winnen'

Aan het front in de Oekraïense regio Charkiv is het moreel lager dan ooit. De angst groeit dat Oekraïne, net als Rusland, in een vleesmolen verandert. ‘Rusland kan het zich permitteren mensenlevens tegen het probleem aan te gooien, Oekraïne niet.’

De voormalige villa van de propagandaminister van Adolf Hitler, Joseph Goebbels.

Berlijn doet geldverslindende villa van Joseph Goebbels in de aanbieding

Berlijn leurt al zo lang met de leegstaande villa van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, dat de stad het pand gaat weggeven aan belangstellenden met een goed plan voor een nieuwe bestemming.

Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer