Luister naar

Abdeslam krijgt twintig jaar cel in België

Nieuws
Salah Abdeslam, eens de meest gezochte terrorist ter wereld, is veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Brussel in maart 2016.
redactie VK
dinsdag 24 april 2018 om 03:00

Brussel

Abdeslam is ook de hoofdverdachte in het proces over de aanslagen in ­Parijs in november 2015, dat vermoedelijk pas volgend jaar begint.

Abdeslam (28) wist na de aanslagen in Parijs, waarbij 130 doden vielen, als enige te ontkomen. Toen een Belgisch-Frans politieteam hem vier maanden later op het spoor dreigde te komen bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Vorst, werden de agenten onder vuur genomen. Een scherpschutter schoot daarop de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood, die gezien wordt als het logistieke brein achter de aanslagen in ­Parijs. Abdeslam wist samen met de Tunesiër Sofien Ayari te ontkomen maar het tweetal werd drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek.

Het Belgische Openbaar Ministerie had tegen zowel Abdeslam als Ayari 20 jaar cel geëist wegens een ‘terroristische moordpoging’ en verboden wapenbezit. De rechtbank is meegegaan met deze eis, omdat er duidelijk sprake zou zijn van een terroristisch complot vanwege het verband tussen de aanslagen in Parijs en de schietpartij in Brussel. Ook staat vast dat de drie schutters banden hebben met terreurgroep ISIS.

Franse gevangenis

Volgens Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, is niet bewezen dat zijn cliënt zelf heeft geschoten. Hij heeft nog 30 dagen om in beroep te gaan.

Abdeslam en Ayari waren beiden niet aanwezig bij het vonnis. Abdeslam zit in een zwaarbewaakte Franse gevangenis in afwachting van zijn proces over de aanslagen in Parijs. In februari verscheen hij bij de aanvang van het strafproces in België eenmalig in het openbaar, daarna zei hij tot verrassing van zijn eigen advocaat er geen zin meer in te hebben. Abdeslam heeft eerder gezegd dat hij de Belgische rechtspraak niet erkent en zich alleen neerlegt bij de ‘wil van Allah’.

De rechter acht het bewezen dat het drietal in de schuilwoning in Brussel had afgesproken zich met vuurwapens te verdedigen in het geval ze door de politie zouden worden ontdekt. In totaal hebben de drie terroristen 34 kogels afgevuurd ‘met de bedoeling te doden’, aldus de rechter. De twee moeten ook 315.000 euro schadevergoeding betalen aan een agent die zwaargewond raakte en 142.000 euro aan de Belgische staat. Voor vijf andere agenten bepaalde de rechtbank de schadevergoeding op 10.000 tot 15.000 euro.

Kort na de arrestatie van Abdeslam en Ayari waren er aanslagen in een Brusselse metro en op het vliegveld Zaventem, die 32 mensen het leven kostte en waarbij 300 gewonden vielen. Naar verluidt zou de terreurgroep versneld hebben gehandeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft bondgenoten de afgelopen week herhaaldelijk opgeroepen de stelregel dat geen doelen in Rusland getroffen mogen worden, op te geven.

Navo-chef Stoltenberg roept lidstaten op om Oekraïne toe te staan militaire doelen in Rusland te treffen

NAVO-chef Jens Stoltenberg en een aantal Europese landen voeren de druk op grote lidstaten als de VS en Duitsland op om Oekraïne toe te staan westerse wapens in te zetten tegen militaire doelen in Rusland zelf.

Het ANC hield maandag zijn laatste grote rally in Johannesburg.

Mandela's erfenis in dertig jaar verkwanseld. Gooit Zuid-Afrika het roer om?

Dertig jaar geleden werd Nelson Mandela president van Zuid-Afrika, maar van de hoopvolle stemming van toen is weinig meer over. Deze week verliest Mandela’s partij mogelijk voor het eerst haar meerderheid.

Dag in, dag uit vullen ze de hoofdstraten van de hoofdstad Tbilisi met vlaggen van Georgië, de EU en Oekraïne.

Georgiërs vrezen een Russische toekomst: 'Dit is het gevaarlijkste moment in ons onafhankelijke bestaan'

In de straten van de Georgische hoofdstad Tbilisi heerst al wekenlang een explosieve spanning. De conservatieve regering wil een omstreden wet aannemen waarmee het de samenleving kan zuiveren van ongewenste, ‘buitenlandse’ elementen

Het British Museum in Londen.

Gestolen artefacten uit British Museum verkocht op eBay, FBI doet onderzoek

De FBI mengt zich in het onderzoek naar ruim 1.500 gestolen artefacten uit het British Museum, nu er honderden objecten zijn aangetroffen op veilingsite eBay.

Overlevenden groeven afgelopen weekend met stokken en scheppen in de modder. Zij haalden twee bewoners levend onder het puin vandaan en borgen zes lichamen. De kans op overlevenden is na vier dagen klein.

Ruim 2.000 mensen levend begraven door aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

Het aantal doden als gevolg van de aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea is maandag drastisch bijgesteld naar boven. Het natuurgeweld heeft naar schatting ruim tweeduizend levens geëist.

De Russische invasie van Oekraïne heeft EU-uitbreiding weer hoog op de agenda gezet.

EU-uitbreiding terug van weggeweest. Maar is Europa wel klaar voor een nieuwe groeispurt?

EU-uitbreiding staat sinds de Russische invasie weer hoog op de agenda en wordt door hoge Europese functionarissen als noodzakelijk gezien. Maar is dat wel zo - en is het überhaupt wel verstandig?