Direct naar artikelinhoud
Defensie

Raket Belgisch leger gaat per ongeluk af in Bertrix: vier militairen gewond, van wie één ernstig

Archiefbeeld.Beeld BELGA

In het Waalse Bertrix zijn vier militairen gewond geraakt bij een ongeval met een raket. Dat meldt het leger. Een van de militairen is er erg aan toe.

Het ongeval zou gebeurd zijn in het munitiedepot van Jéhonville-Bertrix. Een raket zou er per ongeluk afgegaan zijn tijdens een onderhoudsoperatie, zegt commandant Olivier Séverin. 

Drie militairen raakten lichtgewond, volgens bronnen aan het oor, een andere militair werd ernstig verwond naar het ziekenhuis van Libramont gebracht. Zijn toestand zou stabiel zijn.

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, net als DOVO. De omgeving is afgezet. Het leger heeft een onderzoek ingesteld.

Het munitiedepot van Bertrix, in 1991 en 1992 gebouwd door de Amerikanen, is met 280 deels ondergrondse bunkers het belangrijkste van het Belgische leger. Het depot maakt deel uit van de vliegbasis van Jehonville. Volgens Defensie beantwoorden de bunkers, met muren van dertig centimeter gewapend beton en een laag aarde van een meter dik aan de strengste NAVO-normen voor de opslag van explosieven. 

In 2011 vielen er al eens twee lichtgewonden toen een obus ontplofte nadat een kist op de grond was gevallen.