Direct naar artikelinhoud

Busje rijdt in op voetgangers in Toronto: tien doden, motief dader nog onduidelijk

De politie van Toronto tast nog in het duister over het motief van de chauffeur die maandag met een wit busje inreed op voetgangers op een druk kruispunt. Het dodental is opgelopen tot tien, vijftien personen raakten gewond. Volgens de politie lijkt alles erop te wijzen dat de chauffeur met opzet handelde.

De politie heeft het gebied rond het incident afgezet.Beeld REUTERS

De bestuurder van het busje werd vlak na het incident, dat om 13.30 uur lokale tijd plaatsvond, opgepakt. Volgens de politie gaat het om de 25-jarige Alek Minassian.

De politiebaas van Toronto, Mark Saunders, zei dat Minassian voor zover bekend geen banden had met terreurorganisaties. Ook is hij geen bekende van de politie. Minassian riep ‘Dood mij’ naar een politieman die hem onder schot hield. Op een video is te zien hoe hij een voorwerp gericht houdt op de agent. Volgens Saunders werd er geen wapen gevonden na de arrestatie van Minassian.

Volgens informatie op social media is Minassian een student die woont in de buitenwijk Richmond Hills. Klasgenoten omschreven hem direct na het bloedbad als een teruggetrokken figuur die niemand iets kwaads deed. ‘Hij was niet sociaal maar hij was absoluut niet gevaarlijk’, aldus Shereen Chami, een oud-klasgenoot.  Ze zaten in een klas voor leerlingen met leerproblemen.

‘Het ziet ernaar uit dat dit alles opzettelijk was’, aldus politiebaas Saunders over het omverrijden van de voetgangers. De politie heeft het onderzoek nog niet overgedragen aan de landelijke politie, de ‘Mounties’, een aanwijzing dat ze nog niet denken aan een terreurdaad. Het incident vond plaats terwijl elders in de stad de ministers van Buitenlandse Zaken vergaderden van de G7. ‘Dit was een afschuwelijke aanval’, aldus minister Ralph Goodale van Openbare Veiligheid. De Canadese premier Justin Trudeau zei verdrietig te zijn over ‘deze tragische en zinloze aanval’. 

 Volgens ooggetuigen reed het busje plotseling met harde snelheid de stoep op, waarbij hij tientallen voetgangers schepte. De straten waren druk op dat moment, vanwege het mooie weer. ‘Als dit een ongeluk was geweest, was hij wel gestopt’, aldus een ooggetuige, Peter Kang. ‘Maar hij bleef maar doorrijden.’

Busje rijdt in op voetgangers in Toronto: tien doden, motief dader nog onduidelijk
Beeld de Volkskrant

In Canadese media beschreven ooggetuigen hoe de drukke Yonge Street op ‘deze mooie lentedag plotseling het decor van een nachtmerrie’ werd. ‘We zagen nog net hoe de laatste mensen werden overreden. Hij bleef maar rijden’, vertelt Diego Dematos aan Sky News. ‘Het enige wat ik zag, was mensen op de grond. Sorry als ik niet goed uit mijn woorden kom, ik ben nog helemaal aan het trillen.’

Volgens ooggetuigen was het ongeluk opzettelijk. Een agent vertelde The Mirror dat hij getoeter hoorde en naar buiten liep. Vanaf een balkon zag hij hoe een vrouw op de grond lag en geholpen werd door omstanders. Hij vertelt dat hij zag hoe een man opzettelijk voetgangers raakte, maar juist het verkeer vermeed om via een zijstraat weg te komen.

Ook een andere ooggetuige zei tegen nieuwszender CNN  dat het duidelijk was dat ‘deze persoon dit opzettelijk deed. Hij doodde de een na de ander. En hij ging maar door.’ Hij zei dat er vooral oude mensen werden getroffen, maar hij had ook een kinderwagen de lucht in zien vliegen.

Trudeau reageerde direct na het incident. ‘Onze harten gaan uit naar eenieder die is getroffen’, aldus de premier. ‘Wij moeten ons allemaal veilig voelen, wanneer wij wandelen in onze steden en buurten.’