Direct naar artikelinhoud
WeerberichtWarm

Het weer: maxima van 25 graden en regen- of onweersbuien

Een onweersbui.Beeld ANP

Het is vrij warm in Nederland. Volgens de weerstatistieken is zo’n 19 graden normaal voor eind mei, maar daar zitten we de komende dagen ruim boven. Maxima van 25 graden in het binnenland zijn geen uitzondering. Een krachtig hogedrukgebied ten noorden van ons land is daar grotendeels verantwoordelijk voor. Aan de zuidflank wordt met een oostelijke stroming warme lucht aangevoerd. ’s Middags, als de maximumtemperatuur wordt bereikt, wordt deze lucht onstabiel en ontstaan er stapelwolken waarvan sommige uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Dit zien we ook vandaag gebeuren.

De dag begint met zonnige perioden en hogere wolkenvelden. Er waait een matige oostelijke wind en de temperatuur loopt gestaag op. Vanmiddag is het zo’n 23 graden in het noordwesten en 25 of 26 graden dieper landinwaarts. In de zuidelijke helft van het land ontstaan een aantal regen- of onweersbuien, in het noorden blijft het droog. Vanavond valt er hier en daar nog een pittige bui, vannacht blijft het zo goed als droog. Het kwik daalt naar een graad of 13.

Morgen is de buienkans kleiner en blijft het op de meeste plaatsen droog, donderdag en vrijdag is de kans op een paar pittige buien juist weer groter. De maxima liggen tussen 22 en 25 graden en de wind blijft oostelijk.