Agenten die 93-jarige man taserden in rusthuis ontkennen mishandeling

De politie werd opgeroepen naar het woonzorgcentrum Park Beck omwille van een bewoner die dreigde met een mes.© Google Street View

De twee politieagenten die een 93-jarige man taserden in een Engels woonzorgcentrum ontkennen dat ze de man hebben aangevallen. De dementerende man zou gedreigd hebben met een mes.

SGG

Twee politieagenten, Stephen Smith (50) en Rachel Comotto (34), werden in juni 2022 naar het woonzorgcentrum Park Beck in het Engelse St Leonards-on-Sea geroepen na meldingen dat een oudere man het personeel bedreigde met een mes. De twee agenten gingen erheen en vonden Donald Burgess, een dementerende man met één been, in een rolstoel in zijn kamer. De man zou een mes in zijn hand gehad hebben.

Na een kort confrontatie zou een van de agenten met pepperspray gespoten hebben en sloeg die hem vervolgens met een wapenstok. Omdat de man het mes niet liet vallen, besloten de agenten de man te taseren. De agenten deden daarna handboeien bij de man om, arresteerden hem en brachten hem naar het politiebureau.

Burgess was er bij aankomst erg aan toe en dus werd beslist om de man over te brengen naar het ziekenhuis. Daar overleed hij drie weken later.

“Onschuldig”

De politie startte een onderzoek naar de feiten van die dag en de agenten moesten donderdag voor de rechtbank verschijnen. Beide agenten ontkennen beschuldigingen van mishandeling met lichamelijk letsel. Comotto ontkende een aanklacht wegens mishandeling met lichamelijk letsel door het gebruik van haar taser. Smith ontkende twee aanvallen met lichamelijk letsel op Burgess door het gebruik van een Pava-spray en een wapenstok.

Het Independent Office for Police Conduct (IOPC), de instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op de klachten tegen de Engelse politie, zegt dat het bewijs niet aantoont dat het incident de dood van de man veroorzaakt heeft. “Onze gedachten gaan uit naar de familie van de heer Burgess en iedereen die door dit incident is getroffen. We hebben zijn familie, de politie van Sussex en de lijkschouwer tijdens ons onderzoek op de hoogte gehouden. Na ons onderzoek heeft het OM toestemming gegeven om beide agenten in staat van beschuldiging te stellen”, klinkt het bij het IOPC.

De rechtszaak zal op 23 mei verdergezet worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen