Direct naar artikelinhoud
Sport

Lance Armstrong keert terug naar de Ronde van Vlaanderen

Lance Armstrong wordt gastspreker op wielerevent van Flanders Classics.Beeld BELGAONTHESPOT

Lance Armstrong (46), die volgend voorjaar een hoofdrol krijgt in de Ronde van Vlaanderen? Je moet het maar durven. Sinds zijn levenslange dopingschorsing wordt de ex-kampioen uitgespuwd door de wielerwereld, maar nu keert hij terug via de grote poort.

Twee dagen voor de eigenlijke Ronde is de Amerikaan de gastspreker op een nieuw event dat Flanders Classics organiseert, de Tour of Flanders Business Academy. Op de Kwaremont zal Armstrong gedurende 20 minuten de aanwezigen toespreken. "Met de Tour of Flanders Business Academy willen we elk jaar een straffe spreker naar Vlaanderen halen", zegt Wouter Vandenhaute, de grote baas van Flanders Classics.

"Voor Armstrong is dit een terugkeer naar de wielersport en wat mij betreft is hij welkom", zegt Vandenhaute. "Lance Armstrong is en blijft een groot kampioen. Ik heb al jaren het gevoel dat hij vooral gestraft is voor zijn arrogantie."

Armstrong nam doping, zoals ongeveer zijn hele generatie. Maar hij is geen gewone dopingzondaar. Hij verplichtte ook zijn teammaats bij US Postal en later Discovery Channel om doping te nemen. Wie niet wilde, kon opkrassen. Wie zijn mond dreigde open te doen of zijn onschuld in twijfel trok, werd afgedreigd of weggepest.

"Armstrong wil graag naar Vlaanderen komen om zijn verhaal te vertellen en om zijn favoriete eendagswedstrijd live te beleven. Voor hem is het ook een terugkeer naar de wielersport en wat mij betreft is hij welkom", zegt Flanders Classics-baas Wouter Vandenhaute.Beeld Photo News

Dat Armstrong een tweede kans krijgt net in de week waarin een dopingbom ontploft rond de nieuwe kampioen Chris Froome, is opvallend. Die timing is toeval, maar Vandenhaute laat zich er ook niet door afschrikken. Misschien ziet hij er wel een argument in dat zijn gelijk bewijst. Is Armstrong echt zo veel slechter dan de rest? U mag het zelf invullen.