© Koen Fasseur | ACCE/ Tour Amical

Blinkende oldtimers lokken duizenden bezoekers naar Parijseweg

Kapellen -

De Parijseweg in Kapellen was dit weekend het walhalla voor liefhebbers van oldtimers. Duizenden bezoekers kwamen er kijken naar de blinkende oldies. Tweehonderd wagens werden opgeladen op 25 vrachtwagens en vertrokken richting het startpunt van de 20ste Tour Amical.

Erik Vandewalle

Het terrein waarop jarenlang de jumping van Kapellen plaatsvond, bood dit weekend plaats aan honderden oldtimers. Antwerp Car Classic Event organiseert dit evenement voor het eerst in Kapellen. Organisator Marc Reijntjens: “De voorbije jaren organiseerden we in Brasschaat, maar het terrein daar is niet meer geschikt. In Kapellen hebben we dubbel zoveel ruimte en dat is nodig om alle oldtimers, standhouders en catering een plaats te kunnen geven. Vanuit Kapellen vertrokken zowel zaterdag als zondag telkens een honderdtal oldies voor een rally naar Zeeland.” Het hele weekend is het een komen en gaan van betoverende oldtimers. Tweehonderd van deze schoonheden nemen deel aan de Tour Amical.

De oldtimers lokken veel bekijks.© Koen Fasseur

Tour Amical

Tour Amical is een Belgische touroperator, gespecialiseerd in rondritten met classic cars doorheen Europa en de wereld. Manu Stappaerts: “Wij organiseren twee grote rally’s per jaar. Eén in mei en een andere in het najaar. Tour Amical is nu toe aan zijn 20ste editie. We hebben ervoor gezorgd dat deelnemers de kans krijgen om op een amicale manier mooie streken te ontdekken aan het stuur van hun classic car. Via weinig gekende wegen in Europa, Noord-Afrika en Amerika en aan de hand van een professioneel opgemaakt roadbook treffen de teams ongekende landschapspareltjes aan, nieuwe culturen en culinaire gewoontes. Onze teams verblijven steeds in klasse hotels en houden van geanimeerde gesprekken over oldtimers en andere geneugten van het leven.”

Stickers voor deelnemers van de Tour Amical.© Koen Fasseur

In 2001 vertrok Manu met zes wagens. Tien edities later, stonden er al 120 classic cars aan de startlijn. Aan de 20ste editie van Tour Amical nemen 200 teams deel. “We landen in Korfoe en van daaruit trekken we naar het vasteland van Griekenland. Na de eerste twee dagen van deze Tour beginnen we aan een marathonrit richting Istanbul, waar we twee nachten verblijven. Hierna volgen ongekende parels van Turkije zoals Ayvalik en Çeşme om te eindigen in het bruisende Athene (Griekenland, red.). Deze tour brengt de deelnemers via nieuwe wegen langs enkele favoriete plaatsen in Griekenland, alsook het nog te ontdekken Turkije”, legt Manu Stappaerts uit.

Bart Van Wallendael en Philip Moereel debuteren.© Koen Fasseur

Debuut

Bart Van Wallendael en Philip Moereel zijn met hun Jaguar XK150 uit 1957 toe aan hun debuut. Van Wallendael: “Het is het avontuur en de uitgestippelde route die ons aantrekken. We hebben onze wagen goed nagekeken en we weten dat hij klaar is voor een rally van 2.300 kilometer door Griekenland en Turkije.” Philip Moereel vindt het geruststellend dat Tour Amical ook is vergezeld van technische teams, die kunnen bijspringen wanneer er toch technische problemen zouden zijn.

Jean-Jacques Maes doet voor de 8ste keer mee.© Koen Fasseur

Jean-Jacques Maes neemt voor de achtste keer deel met zijn Austin Healey MK3 uit 1960. “Het blijft het totaalpakket dat me aanspreekt. Alles is geregeld en veiligheid staat hoog in het vaandel van de organisatie. Dankzij Tour Amical heb ik al de mooiste plekje in Europa kunnen ontdekken. Het is zijn prijs meer dan waard”, vindt Jean-Jacques Maes. Van prijs gesproken. Deelnemen kost 4.200 euro per persoon. De prijs is inclusief transport van de wagens, vliegtuigreis voor de deelnemers, hotelkosten, halfpension. Brandstof voor de oldies is niet inbegrepen.

Organisatoren Marc Reijntjes en Manu Stappaert.© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV