Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Wat met CD&V Antwerpen na de doortocht van Kris Peeters?

De Antwerpse CD&V op de avond van de verkiezingen.Beeld Bob Van Mol

De verkiezingsnederlaag, de afwijzing door Bart De Wever (N-VA) en nu ook de zoektocht naar nieuwe boegbeelden. Hoe moet het verder met CD&V Antwerpen na de doortocht van Kris Peeters?

Toen hij een jaar geleden als Antwerps lijsttrekker werd aangeduid, geloofde CD&V dat hij hen over de 10 procent kon tillen. Wie weet, misschien zat 11 procent er wel in. CD&V zou dan groeien van vijf naar zes zetels. Het vertrouwen in Kris Peeters was dan ook groot. Hij mocht als vrije spits scoren en een jong team uitbouwen, terwijl schepenen Caroline Bastiaens en Marc Van Peel netjes bleven meebesturen met N-VA en Open Vld.

Maar het draaide anders uit. CD&V strandde na een woelige campagne op drie zetels. Afgelopen maandag werd de partij door Bart De Wever (N-VA) uit de coalitie gebonjourd. Voor het eerst in bijna honderd jaar zullen de Antwerpse christendemocraten oppositie voeren. Al valt dat probleem voor Peeters nog wel mee. Hij werd dinsdag al meteen aangeduid als Europees lijsttrekker. Een bedankje voor bewezen diensten.

Vanuit CD&V stijgt gemor op over het gebrek aan vrouwen en jongeren bovenaan de lijsten

Voor de overblijvers wordt het niet makkelijk. Op dit moment hebben ze nog geen boegbeelden voor de nationale verkiezingen in 2019, want tot de verbazing van sommige partijleden werden de getipte lijsttrekkers Koen Van den Heuvel (Vlaams) en Servais Verherstraeten (federaal) dinsdagavond niet aangeduid door de algemene vergadering. Bij gebrek aan vertrouwen? Of omdat de partij liever een vrouw wil?

Vervotte

Vanuit CD&V stijgt gemor op over het gebrek aan vrouwen en jongeren bovenaan de lijsten. Vandaar dat in Antwerpen de naam van voormalig minister Inge Vervotte door de gangen galmt. Maar Vervotte is formeel: een carrièrewending komt er niet aan. Partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck ontkent dat de discussie over de vrouwenvertegenwoordiging een rol speelt in de Antwerpse context. “Het was eerst wachten op wat Kris Peeters zou doen.”

Wie wel op zoek moet naar een nieuwe job, is Caroline Bastiaens. Zij gaf anderhalf jaar geleden haar zitje op in het Vlaams parlement om oud-schepen Philip Heylen op te volgen. Normaal werd zij opnieuw schepen, maar dat zit er niet in. Volgens bronnen binnen CD&V is het ook niet de bedoeling dat Bastiaens haar zitje weer opeist van haar opvolger Orry Van de Wauwer (CD&V).

“Het is nog een beetje te vroeg om nu al te zeggen wat ik ga doen”, reageert Bastiaens. “We willen eerst de zaken laten bezinken. Daarna moeten we met ons allen de hoofden bij elkaar steken en kijken hoe we een positieve toekomst uitbouwen. We moeten vaart houden in dit schip.”

‘Dit is het ideale moment om een generatiewissel door te voeren’
Vooraanstaand CD&V’er

Vraag is: wie zal de partij in Antwerpen op sleeptouw nemen? Kris Peeters liet wel al verstaan dat hij in Antwerpen blijft wonen. “Het is niet omdat Kris naar Europa trekt dat hij geen rol meer zal spelen”, duidt Nahima Lanjri (CD&V). “Onze groep hangt goed aan elkaar, er komen nieuwe talenten. Vanuit de oppositie gaan we voort met CD&V op de kaart te zetten.”

Oogsten

Ook een ander Antwerps CD&V’er maakt zich weinig zorgen over een leegte na Peeters. Maar oppositie voeren, dat wordt wel wennen. “CD&V is een echte bestuurspartij. Vooral de oudere garde is het gewend om altijd te besturen”, klinkt het. “Nu krijgen we een andere rol.”

Bij CD&V zien ze niet meteen grote boegbeelden van buiten de partij opstaan in Antwerpen. “Maar Kris heeft in Antwerpen veel gezaaid. Laat ons hopen dat we de komende jaren ook kunnen oogsten”, zegt een vooraanstaand partijlid. “Dit is het ideale moment om een generatiewissel door te voeren. Veel jonge mensen werden de voorbije jaren klaargestoomd en krijgen nu de kans om zich te tonen. We zien wel welk talent er komt bovendrijven.”

De kans is groot dat Peeters zijn plaats in de gemeenteraad afstaat aan Sam Voeten, huidig woordvoerder van de CD&V-Kamerfractie. In dat geval wordt hij in het district Merksem opgevolgd door de 25-jarige Pieter De Cock. In Borgerhout onderhandelt lijsttrekker Olivier Elias (34) over bestuursdeelname. En in district Antwerpen komt er met het vertrek van Peeters ruimte voor Jan Braeckmans (29) en Annelies Thoelen (31).