Direct naar artikelinhoud
Interview

Eerste schepen van Geluk: “Ja, ook een gemeentebestuur kan mensen gelukkiger maken”

Bram Deloof wordt de eerste schepen van Geluk in Kuurne.Beeld Wouter Van Vooren

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een minister van Geluk, sommige bedrijven een Chief Happiness Officer en nu krijgt ook Kuurne een schepen van Geluk: Bram Deloof (N-VA). “Geluk is subjectief, maar het dagelijkse leven meer leefbaar maken, daar kunnen we als bestuurders wel iets mee.”

Moet en kan de overheid burgers gelukkiger maken? In Bhutan vinden ze al sinds 1971 dat geluk een overheidsopdracht is en zit dat ook zo in de grondwet vervat. In Bonheiden kregen schepenen begin 2016 allemaal ‘geluk’ als nieuwe bevoegdheid. Nu is Kuurne aan de beurt. De komende zes jaar is Bram Deloof (N-VA), momenteel voorzitter van het OCMW, er schepen van Gezondheid en Geluk, een nieuwe benaming voor wat vroeger gewoon de schepen van Volksgezondheid heette.

“Maar het is meer dan een aantrekkelijke en dus politiek interessante pr-stunt”, zegt de 37-jarige Deloof. “We zijn van plan dichter bij de inwoners te staan, meer en beter te luisteren en uit te zoeken hoe wij hun levenstevredenheid kunnen opkrikken.”

Lees ook

Opinie: Een schepen van Geluk: het idee verdient een faire kans

Is het daar dan slecht mee gesteld?

Deloof: “Dat denken we niet, maar dat wil niet zeggen dat psychisch welzijn niet meer aandacht zou mogen krijgen. Volksgezondheid gaat ook daarover. Lichaam en geest vormen één geheel.”

Vanwaar het idee?

“Het ontstond in de recente verkiezingscampagne. Bij de huisbezoeken merkten veel kandidaten dat de Kuurnenaren doorgaans goed in hun vel zitten, maar dat er ook wel frustraties zijn waar wij weinig over weten. Te veel druk en stress, te weinig groen, burn-outs, de weg niet vinden in de administratie en zo premies mislopen, eenzaamheid... Door die vele persoonlijke gesprekken zijn we gaan zien dat we als bestuurders minstens moeten proberen een deel van die frustraties weg te halen.”

Hoe gaat u dat concreet doen, het geluksgevoel van 13.000 mensen maximaliseren?

“We hebben absoluut de pretentie niet om te beweren dat we iedereen gelukkig zouden kunnen maken. Tot op een bepaald niveau is geluk subjectief en je kunt het ook niet meten. Maar samen met de andere schepenen wil ik vanuit zowat alle beleidsdomeinen altijd zoeken naar wat het psychisch welzijn van onze inwoners kan verhogen. Hoe kunnen we het sociale weefsel versterken en de meer dan 250 verenigingen hier helpen om meer mensen te bereiken? Hoe kunnen we inderdaad meer groen voorzien? Kunnen de jeugd-en ouderenraad beter samenwerken in de strijd tegen eenzaamheid? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat burgers met vragen en besognes makkelijk en direct bij ons terecht kunnen? Hoe verbeteren we de communicatie over premies en voordelen? Hoe maken we het aanbod van sport en cultuur toegankelijker zodat mensen zich beter en vaker kunnen ontspannen? Lokaal kun je daar, verspreid over verschillende beleidsdomeinen, heel wat mee doen.”

Lees verder onder de foto.

Bram Deloof, de eerste schepen van Geluk in Kuurne.Beeld Wouter Van Vooren

Waarom bent u de meest geschikte voor deze functie?

“Ik zat zes jaar op Sociale Zaken. Dan zie je van dichtbij hoe bijvoorbeeld financiële stress wegnemen door betere informatie een enorm verschil kan maken in de dagelijkse levenstevredenheid. Ik heb zo ook duidelijk gezien hoe sterk het verband is tussen geluk en een goed sociaal weefsel. Vanuit het bestuur bekijken we het niet altijd zo concreet, maar dat kan dus anders. We denken er ook aan regelmatig een bevraging te organiseren specifiek over geluk in de gemeente.”

Wat met een van de belangrijkste pijnpunten, de grote druk en drukte die mensen dagelijks voelen?

“Die druk wegnemen kunnen we niet. Mensen doen absoluut wat ze willen. Vroeger werkte men dichter bij huis, vandaag gaan jongere mensen vaker in Brussel, Brugge, Gent werken en daardoor kloppen ze langere dagen. Maar wat we dan bijvoorbeeld wel kunnen doen, is onderzoeken hoe we de kinderopvang die op gemeentelijk niveau is georganiseerd bijvoorbeeld kunnen aanpassen. We zien dat kinderen steeds vroeger afgezet en steeds later opgehaald worden. Dan is het een optie om het verplichte ophaaluur om vijf uur te verschuiven naar later op de avond. Dan neem je een stukje druk weg.”

‘Mensen werken nu verder van huis en kloppen langere dagen. We kunnen proberen de kinderopvang daaraan aan te passen’
Bram Deloof (N-VA)Schepen van Geluk