Premier De Croo vraagt met aandrang dat het geweld in de Gazastrook onmiddellijk stopt.

De Croo scherp voor Israël na dood medewerker Enabel in Gaza: "Israëlische regering treft 2 maal schuld"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) houdt Israël verantwoordelijk voor de dood van een Palestijnse medewerker van het Belgische agentschap voor ontwikkelingshulp Enabel en diens zoontje in de Gazastrook. Zij kwamen om bij een Israëlisch bombardement in de stad Rafah. Voor De Croo treft de Israëlische regering hier twee keer schuld.

De dood van de medewerker van Enabel komt hard binnen. "Dit is absoluut dramatisch nieuws en de Israëlische regering treft hier 2 maal schuld", reageert premier De Croo in de Kamer. "Eerst en vooral omdat het bombarderen van hulpverleners iets is wat men absoluut moet vermijden. Ten tweede heeft onze regering 4 maanden geleden gevraagd dat alle Belgische hulpverleners en andere rechthebbenden Gaza zouden kunnen verlaten, maar al 4 maanden aan een stuk weigert men hiervoor de toelating te geven."

Bekijk: premier De Croo haalt scherp uit naar de Israëlische regering.

Videospeler inladen...

Beste Israëlische regering, dit moet stoppen. Nu! Onmiddellijk!

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Ons land is al langer vragende partij voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Elke dag opnieuw worden onschuldige burgers en kinderen gedood", klaagt De Croo aan. "Beste Israëlische regering, dit moet stoppen. Nu! Onmiddellijk!"

Het oorlogsgeweld in Gaza treft niet alleen terreurbeweging Hamas, maar ook disproportioneel veel onschuldige burgers. "Een democratische staat staat of valt met het respect voor de rechtstaat", zegt De Croo nog. "Dus, beste Israëlische regering: stop dit nu onmiddellijk."

Eerder raakte al bekend dat minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) de Israëlische ambassadrice in ons land op het matje roept. Ze doet dat vandaag nog, laat haar kabinet weten.

Erkenning Palestina niet voor morgen

De oorlog in Gaza doet de roep om de erkenning van de Palestijnse staat weer luider klinken, maar de regering laat zich hier niet opjagen. "België is de erkenning van de Palestijnse staat gunstig gezind", zegt premier De Croo. "Maar dat moet deel uitmaken van een vredesproces en politieke hervormingen."

Minister van Buitenlandse Zaken zit op dezelfde lijn. "België zal Palestina erkennen", zegt ze. "Dat is de richting die de geschiedenis uit gaat." Ook voor haar moet een erkenning deel uitmaken van een proces dat moet leiden tot een tweestatenoplossing. En aangezien die tweestatenoplossing duidelijk niet voor vandaag is, zal een erkenning ook nog wel op zich laten wachten.

Meest gelezen