© Jimmy Kets, AFP

Anuna en Kyra trekken naar klimaatbetoging in Parijs met Zweedse Greta Thunberg: “Franse jongeren gaan steunen”

Na haar speech donderdagochtend voor de Europese Commissie zal de 16-jarige Greta Thunberg samen met Anuna De Wever en Kyra Gantois meelopen in de klimaatmars Youth for Climate in Brussel. “En vrijdagochtend treinen we met Greta naar de Climat Strike in Parijs”, zeggen Anuna De Wever en Kyra Gantois.

Karin Vanheusden

“Ik ben keiblij dat Greta Thunberg met ons mee komt striken”, zegt Anuna De Wever. “Ik ben juist met Youth for Climate begonnen om haar te helpen haar boodschap internationaal te verspreiden, want ik dacht dat ze dat nooit in haar eentje kon. Dat ze nu naar ons komt, is een mijlpaal. Ook Luisa Neubauer, die in Duitsland de Klimastreiks organiseert, komt naar Brussel. Supertof.”

Kyra Gantois: “Ik voel me vereerd, maar heb tegelijk keiveel stress. We kijken allebei naar haar op en om haar nu in levenden lijve te kunnen ontmoeten, is echt fantastisch.”

Greta Thunberg zal woensdagavond laat met de trein in Brussel aankomen. “Ze wordt vergezeld door haar ouders en zal overnachten op hotel”, zegt Kyra Gantois. “Welk hotel, dat wordt geheimgehouden. De volgende dag, heel vroeg, ontmoeten we haar bij de Europese Commissie, waar ze rond 9.30u een speech geeft. Daarna trekken we samen met haar naar Brussel Noord waar we om 13u hopelijk met heel veel andere jongeren verzamelen voor de zevende Klimaatmars van Youth for Climate.”

#Fridaysforjustice

Greta Thunberg zal in Brussel de leden van de Europese Commissie toespreken op het Civil Society for rEUnaissance, een event rond burgerorganisaties en hun mobiliserende rol voor de Europese verkiezingen van mei. De beelden van haar toespraak half december op de Klimaattop in het Poolse Katowice zijn de wereld rond gegaan. Het meisje spijbelt al sinds einde augustus – na de heetste zomer in 262 jaar in Zweden – elke vrijdag om aandacht te vragen voor het klimaat.

Eind november kreeg haar #FridaysforJustice-actie bijval in Australië, waar vijftienduizend jongeren voor het eerst op straat kwamen voor het klimaat. Later volgden Canada, Denemarken, Duitsland en Zwitserland met enkele honderden spijbelende scholieren.

Bekender en sterker

Op 10 januari riepen Anuna De Wever en Kyra Gantois voor het eerst scholieren in ons land op om mee te betogen in Brussel. Komende donderdag is Youth for Climate aan de zevende actiedag toe. De beweging kent intussen navolging over heel Europa.

Vooral de derde klimaatmars eind januari waarin 35.000 klimaatspijbelaars meeliepen, wist de aandacht te trekken van de wereldpers, met artikels in onder andere The New York Times, The Australian, El Pais, Le Monde, de website van BBC en die van het Chinese nieuwsagentschap Xinhua.

Intussen blijft het lijstje Europese steden waar scholieren en studenten op straat komen om hun regering onder druk te zetten, groeien. Dat gebeurde eerst vooral in Zwitserland en Duitsland, waar nu elke vrijdag met #FridaysforJustice en #Klimastreik tot 25.000 jongeren op een vijftigtal locaties spijbelen voor het klimaat. Verder stappen klimaatjongeren ook op in Finland, Oostenrijk, Nederland, Ierland, Italië en sinds vorige week in Groot-Brittannië, met honderdduizend in zestig Britse steden. In Parijs hebben studenten vorige week voor het eerst betoogd. Greta Thunberg zal komende vrijdag mee opstappen om de Franse jongeren een hart onder de riem te steken. Geflankeerd door Anuna De Wever en Kyra Gantois.

“Vrijdagochtend nemen we samen met Greta en Luisa de trein naar Parijs. Greta had zin om te gaan striken in Parijs, en wij dachten: wij ook. Zo kunnen we, Zweden, Duitsland en België, de Franse jongeren gaan steunen. Vrijdag wordt dus een heel belangrijk moment om de beweging van de klimaatjongeren internationaler en sterker te maken.”