Amerikaanse leger trekt zich terug uit Niger

Nieuws
De Verenigde Staten trekken hun troepen terug uit Niger. De duizend Amerikaanse militairen die zich in het Afrikaanse land bevinden zullen in de komende maanden vertrekken.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 03:48
Afbeelding
beeld anp

Bronnen melden aan persbureau Reuters dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de junta in Niger een vertrekplan voor de Amerikaanse troepen overeen zijn gekomen. De junta zegde vorige maand de militaire samenwerking met de Verenigde Staten met onmiddellijke ingang op.

Niger was lang een bondgenoot van de VS en de EU en werkte op militair gebied samen met Washington en Parijs. Dat veranderde toen militairen vorig jaar met een coup de macht grepen in het land.

De nieuwe autoriteiten sloten zich aan bij de junta’s in buurlanden Mali en Burkina Faso, beëindigden militaire overeenkomsten met voormalige westerse bondgenoten en zochten toenadering met Rusland. De Nigerese staatstelevisie meldde vorige week dat militaire instructeurs en personeel van het Russische ministerie van Defensie waren gearriveerd in het land.

Het Amerikaanse leger had twee bases in Niger, waaronder een voor drones in het noorden die werd gebruikt voor aanvallen op aan Al Qaeda en de Islamitische Staat gelieerde organisaties in de Sahel-regio.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden.

Afbeelding

Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

Afbeelding

Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, doen een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza te benoemen.

Afbeelding

2000 arrestaties bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

Meer dan 2000 mensen zijn aangehouden bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten in de Verenigde Staten. De arrestaties vonden plaats op meer dan veertig campussen in zeker 25 verschillende staten, melden CNN, NBC en andere Amerikaanse media op basis van eigen tellingen.

Afbeelding

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

VVD en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer.

Afbeelding

Man (26) vast om miljoenenoplichting via cryptoplatform

In een onderzoek naar grootschalige oplichting via het gokplatform Zkasino is een 26-jarige man opgepakt. Dat meldt de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst.