1 adres in Gent, 200 bedrijven: parket dagvaardt 39 ondernemingen na controle op één postbusadres

© Google Streetview

Gent -

Het openbaar ministerie heeft 39 ondernemingen gedagvaard voor de insolventiekamer van de Gentse ondernemingsrechtbank, omdat ze zich in staat van faillissement bevinden of hun jaarrekening niet indienen bij de Nationale Bank. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen na een controle van meer dan 200 ondernemingen op één postbusadres in Gent.

Bron: BELGA

De speurders gingen de solvabiliteit na van alle ondernemingen gevestigd op de Zwijnaardsesteenweg 44 in Gent. “Volgens de Kruispuntbank der Ondernemingen houden meer dan 200 ondernemingen op dit adres hun maatschappelijke zetel”, zegt het parket. “Uit het financieel onderzoek is gebleken dat 39 van deze ondernemingen zich naar het oordeel van het parket in staat van faillissement bevinden, dan wel nalaten om hun jaarrekening neer te leggen bij de Nationale Bank van België, hoewel dit wettelijk verplicht is.”

De 39 ondernemingen werden burgerlijk gedagvaard voor de insolventiekamer van de ondernemingsrechtbank op twee themazittingen op 14 mei en 28 mei. “Postbusadressen worden dikwijls gebruikt als maatschappelijke zetel door ondernemingen in moeilijkheden. Op deze manier kunnen de ondernemingen immers ontsnappen aan dwangmaatregelen van deurwaarders”, meldt het parket Oost-Vlaanderen. “Ondernemingen die hun schuldeisers niet betalen en, sterker nog, de rechten van hun schuldeisers miskennen door zich te vestigen op een adres waar niets aan te treffen is, brengen ernstige schade toe aan het economisch weefsel. Door een faillissement dan wel een ontbinding van de onderneming kan worden voorkomen dat nieuwe schulden ontstaan en onbetaald blijven.”

Voor elk faillissement dat wordt uitgesproken wordt een opsporingsonderzoek geopend waarbij wordt nagegaan of er misdrijven werden gepleegd, die kunnen leiden tot een gevangenisstraf, geldboete of een beroepsverbod.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen