© Filip Spoelders

‘Inwijkeling’ richt afdeling Fietsersbond op in Borsbeek

Helke Baeyens (38) heeft een afdeling van de Fietsersbond in Borsbeek opgestart. Ze organiseert donderdag een startvergadering om zo veel mogelijk geïnteresseerden aan te trekken voor het vormen van een bestuur.

Filip Spoelders

Helke woont zelf nog maar een kleine twee jaar in Borsbeek. Ze komt uit Vlaams-Brabant en merkte meteen een verschil op wat betreft fietsgebruik. “Terwijl in Borsbeek alles dicht bij elkaar ligt, wordt hier vaak de wagen gebruikt. De fietsaccommodatie is dan ook niet ideaal. In Vlaams-Brabant ligt alles verder uit elkaar, maar toch gebruiken de mensen er veel meer de fiets.”

Het zette haar aan tot de oprichting van een volwaardige afdeling van de Fietsersbond. “Er is zeker vraag om ons te groeperen om de fietsers meer aandacht te geven. Nu zijn er al tachtig Borsbekenaren die aangesloten zijn bij de nationale Fietsersbond. Door een afdeling op te richten, willen we een gesprekspartner van de gemeente worden.”

Uitdagingen zijn er volgens Helke voldoende. “In de eerste plaats moeten we een nulmeting uitvoeren met wat er allemaal is of niet is in Borsbeek. Met drie scholen in het centrum moeten we zeker inzetten op meer veiligheid rond deze scholen. Sinds juni moeten fietsers plots voorrang van rechts verlenen in de Corneel Smitslei. Dit is een verwarrende situatie die niet veel fietsende tieners zullen begrijpen. Ook Borsbeek ontsluiten op de fietsostrade, en hiervoor in gesprek gaan met de provincie, is een uitdaging.”

Aansluiting bij Azura

De Fietsersbond Borsbeek zal steun krijgen van Azura. Dit is de samenwerking tussen de Fietsersbonden van Aartselaar, Boechout/Vremde, Edegem, Hove, Kontich en Lint. “Borsbeek sluit perfect aan bij onze Antwerpse zuidrand. Met deze samenwerking willen we nog meer op het beleid wegen. Vanuit Azura coördineren we de opmaak van het fietsrapport, wisselen we advies uit en houden we een jaarfeest”, zegt Dirk De Weerdt van Azura.

“Elke input is welkom”

De gemeente wil zeker rekening houden met het advies dat de nieuwe afdeling binnenkort kan formuleren. “Elke input van om het even welke organisatie is welkom als advies om mobiliteitsproblemen te bekijken”, reageert mobiliteitsschepen Walter Kiebooms (N-VA).

De startvergadering van Fietsersbond Borsbeek gaat donderdag om 19.30u door in De Pastorie in de Jozef Reusenslei. “Iedereen kan vrijblijvend komen luisteren”, besluit Helke Baeyens.