© DBA

Groen en sp.a gaan niet ‘Samen’ in Antwerps district

In het district Antwerpen ziet Groen het niet zitten om samen met sp.a naar de kiezer te trekken. Ook in Deurne en Ekeren lijkt het water te diep. In de andere districten worden stilaan gesprekken opgestart voor een Samen-lijst.

Rvre, anro, jas, svw

Voor de gemeenteraadsverkiezingen gaan sp.a, Groen en onafhankelijken naar de kiezer met de lijst Samen. Dat beslisten de congressen zondag. Dit betekent nog niet dat deze lijst ook zou opkomen in de districten. In het district Antwerpen is de beslissing al gevallen. De Groen-afdeling wil alléén naar de kiezer stappen bij de districtsraadsverkiezingen in 2018. In het district zit Groen in de meerderheid met N-VA en Open Vld. Sp.a maakt deel uit van de oppositie.

© Wim Hendrix

“Wij hebben enkele maanden geleden al beslist om alleen naar de kiezer te gaan”, zegt districtsschepen Lieve Stallaert (Groen). “Op een reeks punten verschillen we inhoudelijk te veel van sp.a. Zo willen wij veel verder gaan rond decentralisatie en participatie. Bovendien zitten we als partij in de lift en moeten we op eigen kracht verder gaan. Na de verkiezingen is natuurlijk alles nog mogelijk.”

In Deurne, het tweede grootste district van Antwerpen, is de kans klein dat het daar tot een Samen-lijst komt van sp.a, Groen en onafhankelijken. Dit is de woonplaats van voormalig schepen en minister Mieke Vogels. Zij stemde zondag tegen Samen. Volgens haar zouden met een Samen-lijst de standpunten van Groen alleen maar verwateren op een moment dat Groen aan populariteit wint.

Vooral jongeren tegen

Groen-fractieleider in Deurne Walter Verbruggen ziet vooral bij de jongeren tegenkanting. “Zelf ben ik overtuigd dat het op stadsniveau een goed project is, maar in Deurne, vooral bij de jongeren, zijn er heel wat kritische stemmen”, zegt Verbruggen. “Ik schat de kans klein in dat we in Deurne opkomen met een gezamenlijke lijst. Het proces dat op stads­niveau gebeurd is, moet nu in Deurne nog worden opgestart. We zullen het in ieder geval nog tijd moeten geven.”

Frank Geudens, fractieleider voor sp.a, ziet een Deurnese Samen-lijst wel zitten, ondanks de vertroebelde relaties met Groen, de partij die twee jaar geleden besloot om de meerderheid in Deurne te depanneren. “Dat was een heel grote ontgoocheling”, zegt Geudens. “Ondertussen is het vertrouwen wel terug. Ik ben er van overtuigd dat dergelijk project pas echt goed kan werken als de stad en de districten op één lijn zitten. Wij zien ‘Samen’ in Deurne dus zeker zitten.”

In Ekeren valt hetzelfde te horen bij Groen. Daar komt dus mogelijk geen Samen-lijst. De gesprekken worden opgestart in Wilrijk. Sp.a hoopt op een Samen-lijst, maar volgens Groen-districtsraadslid Dirk Avonts is niet iedereen binnen zijn afdeling overtuigd. “Het is een dubbeltje op zijn kant”, zegt Avonts.

In sommige districten waren er al kartels tussen sp.a en Groen, zoals in Berchem, Borgerhout, Hoboken en Merksem. De betrokkenen daar willen die samenwerking verder zetten.

In het polderdistrict Berendrecht, Zandvliet, Lillo is de situatie duidelijk, want daar is momenteel geen Groen-afdeling.

Groen-kopstuk Wouter Van Besien en Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws vinden het geen probleem dat er in sommige districten geen Samen-lijst komt. “Elk district heeft zijn verhaal, dus is het logisch dat dit zich ook vertaalt in de lijsten”, zegt Van Besien. “Ons verhaal met Samen klopt voor de stad, maar in een district kan dat anders liggen.”

Meeuws ontkent niet dat hij het spijtig zou vinden dat in de districten geen Samen-lijst komt. “We willen op een andere manier aan politiek doen en misschien moeten sommigen daar nog aan wennen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER