© Hollandse Hoogte / Vincent van den Hoogen

Huisdokter van wacht: gratis nummer 1733 komt eraan (maar nog niet in Limburg)

Het gratis nummer 1733 voor de huisarts van wacht wordt vanaf het najaar over het hele land uitgerold. Dat heeft het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aangekondigd. Wanneer Limburg aan de beurt zal zijn, is nog niet duidelijk. Bovendien zal de uitrol tot vier jaar in beslag nemen.

dc

Het is een oud zeer: een telefoontje naar de huisarts van dienst kan een dure grap zijn. De 17 Limburgse huisartsenkringen organiseren op dit ogenblik nog altijd hun eigen wachtdiensten. Sommige maken gebruik van een ‘normaal’ nummer, met een gewoon tarief. Andere gebruiken daarvoor de betalende 0900-, 0902- of 0903-nummers. Bij deze nummers lopen de kosten op van 0,5 euro per minuut (0900) tot 1,5 euro per minuut (0903). Wie zo’n betaalnummer moet bellen, komt meestal uit bij een callcenter. Die zorgen dan voor de doorschakeling naar de huisarts, en dat kan wel even duren. Precies daardoor kunnen de kosten hoog oplopen.

© LUC DAELEMANS

Tien jaar geleden startte toenmalig minister van Gezondheid Laurette Onkelinx een proefproject waarbij de inwoners naar het gratis nummer 1733 konden bellen om de huisarts van wacht te spreken. Nu blijkt er eindelijk schot in de zaak te komen. Burgemeester Henri Dumont (sp.a) van Heers drong er bij minister De Block op aan met voort te maken met het project. “De inwoners van Heers moeten voor een oproep naar de dokter van wacht 1,5 euro per minuut betalen, het hoogste tarief”, aldus Dumont. De burgemeester kreeg een persoonlijk antwoord van de minister. “Onze beleidscel werkt volop aan de uitvoering van het beleidsplan ‘niet-planbare zorg’. Het eenvormige 1733-oproepnummer voor de huisartsenwachtdienst vormt daarin een cruciaal onderdeel. De ontwikkeling van dit gratis systeem is bijna voltooid. Binnenkort zal het progressief over het hele land worden uitgerold”, aldus de minister in haar antwoord aan burgemeester Dumont.

Alleen, het kan nog vier jaar duren vooraleer het project voor het hele land is voltooid, zo blijkt bij navraag bij de woordvoerder van de minister. “Er lopen momenteel een aantal proefprojecten met het nummer 1733”, aldus de woordvoerder. “Wij verwachten dat het systeem in het najaar operationeel zal zijn, om vanaf dan de huisartsenwachtposten met telefonische triage via het nummer 1733 over het hele land uit te rollen. Dat moet binnen de vier jaar gebeurd zijn, want de uitrol van het nummer 1733 is gekoppeld aan de uitbouw van het uniforme systeem van de huisartsenposten.” Wanneer Limburg precies aan de buurt zal zijn, kon de woordvoerder van de minister nog niet zeggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer