Archiefbeeld van een viervoeter op vakantie
Foto: DenisZbukarev

Op reis met je viervoeter? "Laat je hond of kat vaccineren tegen hondsdolheid"

Wie zijn hond of kat meeneemt op vakantie naar het buitenland, is verplicht zijn huisdier te vaccineren tegen het dodelijke virus hondsdolheid. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept eigenaars met reisplannen op om tijdig bij de dierenarts langs te gaan, want een vaccinatie is pas 21 dagen na de prik geldig.

Met de zomervakantie in het verschiet, wijst het FAVV erop dat honden en katten gevaccineerd moeten zijn tegen hondsdolheid om mee te mogen op reis. Die verplichting moet beletten dat onze viervoeters het virus in het buitenland oplopen en in België binnenbrengen. Zelfs bij een korte uitstap naar Nederland of Frankrijk is de vaccinatie verplicht.

Eenmaal op je bestemming is het riskant om straatkatten en -honden te voederen of te aaien. Ook zomaar dieren uit het buitenland meenemen naar huis is geen goed idee, dat bewees de zaak van katje Lee. Een dier dat mee op vakantie gaat, moet gevaccineerd zijn én getest worden op antistoffen.

Door strenge Europese regels kan het tot 4 maanden duren voor een dier legaal naar ons land mag komen. Wanneer een dier (vermoedelijk) besmet is met hondsdolheid, is er geen andere optie dan het te laten inslapen.

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid of rabiës is een dodelijk virus dat wereldwijd nog elk jaar 60.000 mensenlevens eist. Je kan het virus oplopen nadat je wordt gebeten, gekrabd of zelfs gelikt (aan een wonde) door een besmet dier, vaak is dat een hond. Ook besmette dieren zonder symptomen kunnen het virus al doorgeven.

De symptomen van een besmetting zijn een verhoogde speekselproductie, agressie, koorts, hoofdpijn en verlamming. Zodra er symptomen optreden kan je niet meer genezen, een besmetting loopt voor mens en dier altijd dodelijk af. Wie door een dier gebeten wordt, moet zich zo snel mogelijk bij een arts of een spoeddienst melden.

Zeldzaam, maar nog steeds gevaarlijk

"In België zijn we al een aantal jaar vrij van hondsdolheid, maar we willen absoluut voorkomen dat we het virus opnieuw binnenbrengen", zegt Hélène Bonte van het FAVV. "Op enkele populaire vakantiebestemmingen bestaat het risico helaas nog wel." Zo werden vorig jaar nog 240 besmettingen bij dieren geteld in Turkije, een populaire reisbestemming.

In Europa komt het virus nog beperkt voor bij wilde dieren als vossen of vleermuizen, maar uiterst zelden bij mensen. In Frankrijk stierf in 2017 nog een jongen van 10 aan hondsdolheid, nadat hij in Sri Lanka door een besmette hond werd gebeten, die op dat moment geen symptomen vertoonde.

Meest gelezen