zaterdag 19 januari 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Erivelton ‘Paulo da Silva.  Tom Palmaers

Amateurvoetbal 2B
zaterdag 20.00u: HEUR-TONGEREN - PATRO maasmechelen

Erivelton da Silva overwon leukemie op zijn veertiende

Neefje van Junior Edmilson nieuwe aanvalsleider

Erivelton ‘Eri’ Paulo da Silva is de nieuwe aanvalsleider van Heur-Tongeren. Zeggen dat de Braziliaanse Belg geen uitdagingen uit de weg gaat, is een understatement. Zijn grootste overwinning behaalde hij op zijn veertiende, toen hij leukemie overwon. Negen jaar later is de neef van Junior Edmilson (ex-STVV en ex-Standard) klaar voor zijn volgende huzarenstukje: rode lantaarn Heur-Tongeren naar veilige wateren loodsen.

Vanaf zijn twaalfde vocht Eri heldhaftig tegen de vreselijke ziekte. “Twee jaar later en 20kg zwaarder hernam ik de trainingen bij mijn moederclub Seraing. Mijn toenmalige jeugdtrainer heeft zich als een zoon over mij ontfermd. Die man heeft mij weer naar mijn oude niveau gebracht. Het ging zelfs zo goed, dat ik werd opgeroepen voor de U16 van de nationale ploeg, wat heel uitzonderlijk was voor een jeugdspeler van een club uit vierde nationale.”

Het leverde da Silva een transfer op naar Racing Genk, maar de grote doorbraak bleef uit. Na passages bij STVV, RC Mechelen, Dessel en FC Wiltz 71 (Luxemburg) landde hij einde augustus 2018 in Hasselt.

“Vooral bij STVV heb ik malchance gehad”, aldus da Silva. “Trainer Brepoels gaf me garanties dat ik mocht spelen, maar amper één week later vloog hij buiten. Zijn opvolger Yannick Ferrera bracht eigen spelers mee.”

Ook bij Hasselt zag de 23-jarige aanvaller de bui al snel hangen. “Ik arriveerde er amper een weekje voor de competitiestart. De ploeg was gevormd en reeg de zeges aan elkaar. Meer dan een invalbeurt van tien minuten tegen Sint-Niklaas werd er mij niet gegund.”

Na de kerstdagen, die hij samen met neef Junior Edmilson vierde, sijpelde de interesse van Heur-Tongeren door. “Trainer Steve Hoste had me in een oefenpot tegen Bilzen aan het werk gezien. Amper twee dagen later bereikten we een overeenkomst.”

Ondanks de benarde sportieve situatie is Eri gelukkig in de oudste stad van België. “Heur-Tongeren is een warme en familiale club. Helaas vallen de resultaten tegen, maar dat gaat keren. Tegen Hades waren we er al dicht bij. Ook op training is de vechtlust en motivatie nog groot.”

Nog dit: drie jaar geleden werd Erivelton door zijn artsen definitief kankervrij verklaard. 

HEUR-TONGEREN: Nieskens is speelgerechtigd. Daardoor verdwijnt iemand van het trio Legenvre, Jungschleger en Ketelslegers uit de kern Creemers, Geraerts, Goyvaerts en Magnetico blijven out. (matr)

DE KERN: Govoni, Dupain, Quintiens, Wagemans, Paulus, Vanderhoven, Vanheeswyck, Turco, Da Silva, Camara, Tshibuabua, Geenen, Nieskens, Legenvre, Jungschleger, Ketelslegers. (matr)

Patro-coach Stijnen

“Niet opnieuw twee punten verliezen”

PATRO: Na dertien ongeslagen wedstrijden op rij (goed voor 33 op 36) staat Patro nu voor twee derby’s: zaterdagavond in Heur-Tongeren en de week nadien tegen Bocholt. “De heenwedstrijd indachtig mogen we niet opnieuw twee punten verliezen”, reageert Patro-coach Stijn Stijnen. “Dat Heur-Tongeren zich versterkt heeft, maakte de 3-3 bij Hades duidelijk. We gaan met respect en vol overgave voor de volle buit.” Kenne is geschorst. (jmi)

DE KERN:  Belin, Renson, Rentmeister, Swerten, Carratta, Gueroui, Ouedraogo, Ezzahri, Allegria, Mombongo, Gronski, Olaerts, Depret, Annab, Jeurissen. (jmi)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws