© ANP / Rob Engelaar

Een op de drie Vlaamse bedrijven gebruikt artificiële intelligentie

In 2023 heeft zowat één op de drie Vlaamse bedrijven artificiële intelligentie (AI) ingezet. Dat is een stijging tegenover 2022, toen er nog sprake was van één op de vier bedrijven. Vooral instrumenten zoal ChatGPT zijn aan een opmars bezig. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) bekendmaakt. Uit dezelfde cijfers blijkt ook dat bijna 1 op de 10 Vlaamse bedrijven vorig jaar kreeg af te rekenen met een cyberaanval.

blg

In opdracht van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid wordt elk jaar het gebruik van artificiële intelligentie bij Vlaamse bedrijven in kaart gebracht. Hetzelfde gebeurt met de cyberveiligheid.

Uit de cijfers rond artificiële intelligentie blijkt dat ongeveer één derde (32,1 procent) van de bedrijven minstens één AI-technologie gebruikt. Het gaat dan vooral om modellen die zelf teksten genereren of analyseren. Volgens minister Brouns blijkt uit de cijfers dat de Vlaamse bedrijven “de boot zeker niet gemist hebben”. Maar er is volgens de CD&V-minister nog “veel marge om dit soort toepassingen op een veilige manier te integreren in hun bedrijfsvoering”.

Nog “werk aan de winkel” op het vlak van cyberveiligheid

Op het vlak van cyberveiligheid is er volgens Brouns nog wel “werk aan de winkel”. Bijna één op de 10 (8,8 procent) van de Vlaamse bedrijven geeft aan het afgelopen jaar het slachtoffer geweest te zijn van een cyberaanval, maar slechts een derde van de bedrijven nam minstens één cyberveiligheidsmaatregel.

Minister Brouns wil het gebruik van AI aanmoedigen. “Maar enkel als het op een veilige manier kan”, voegt de CD&V’er er meteen aan toe. Hij verwijst naar het feit dat de Vlaamse regering net een nieuw plan heeft goedgekeurd waarmee wordt ingezet op het gebruik van AI, maar waarmee ook middelen worden vrijgemaakt voor opleidingen, trainingen en bewustwordingsactiviteiten bij Vlaamse ondernemingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER