Wij lazen het nieuwe boek over de Ronde, “de mooiste wielerwedstrijd ter wereld”: verrassend en de moeite

Heb ik nu een boek over de geschiedenis van Vlaanderen gelezen? Of zat ik nu in een reisprogramma zoals dat op zondagavond wordt gepresenteerd door Michael Portillo met zijn beroemde Bradshaw-gids? Of was het toch David Van Reybroeck die me nog een addendum bracht over zijn Congo-boek? Of las ik dan toch een wielerboek over de Ronde van Vlaanderen, die auteur Edward Pickering eert als de mooiste wielerwedstrijd ter wereld?

Guy Fransen

Wat is. Edward Pickering, hoofdredacteur van het internationale magazine Procycling, verkende minutieus het parcours van de Ronde van Vlaanderen, contacteerde heel wat mensen binnen én buiten de koers, én is een bijzonder scherp observator.

Voor zijn boek ‘De Ronde van Vlaanderen, de mooiste wielerwedstrijd ter wereld’ koos hij de Ronde die voor de laatste keer op het oude parcours werd gereden, met aankomst in Meerbeke. Het was die editie met Nick Nuyens als winnaar, maar vooral onderweg het rare spektakel rond Fabian Cancellara. Eerst kilometers in de aanval met Sylvain Chavanel in zijn spoor, dan weer ingelopen na al dan niet een hongerklop, en dan in de finale toch weer in een hoofdrol.

Pickering heeft de Ronde van 2011 genomen omdat hij in Nick Nuyens ook een typische winnaar ziet. Voor de Ronde ‘old school’ moest je niet alleen sterk zijn, maar ook slim. Het boek neemt ons mee in die wedstrijd, laat hier en daar wat tactische achtergrond noteren, en gebruikt de verschillende hellingen in het parcours als leidraad. Vanuit die hellingen springt de auteur dan naar eerdere winnaars en onvergetelijke beklijvende momenten in de wedstrijd, al dan niet met renners van toen aan het woord.

Ere wie ere toekomt, de beste analyses komen van Tom Boonen, drievoudig winnaar. Zegt Tom: ‘De wedstrijd daagt je uit en wil dat je begint te koersen en geeft je alles om te beginnen racen. Er wordt geknokt voor je aan de klim begint. Boem. Vervolgens gaat iedereen rechtop zitten en rij je rustig de helling op om energie te sparen. Dat doe je dan nog eens dunnetjes over. Maar die voet van de klim bereik je altijd boordevol adrenaline. (…)Je moet rustig blijven en blijven denken, maar de wedstrijd wil dat je gaat koersen. Je houdt je misschien vijf minuten aan je plan. Ik kan me geen enkel jaar herinneren dat we een plan hebben gemaakt en dat ook hebben uitgevoerd.’

Is ‘De Ronde van Vlaanderen’ van collega Edward Pickering een verrassend boek? Ja, zijn insteek is zeer origineel, sterk gedocumenteerd, en in die zin houdt je aandacht. Al zijn de uitstapjes in beschouwingen over Vlaanderen, België, en de details in het landschap, en de poging tot samenvatten van de Belgische geschiedenis soms wel té. ‘De exploitatie van de natuurlijke rijkdommen en slavenarbeid leverden hem (Leopold II) miljoenwinsten op en leidden rechtstreeks tot de dood van naar schatting tussen de drie en wellicht meer dan 10 miljoen doden’. In een wielerboek over de Ronde. Is het een goed boek, en de moeite om te lezen? Ja, en het mag gezegd, goed vertaald. Is het een uitzonderlijk boek? Neen, daarvoor had de auteur als journalistiek autoriteit in het wielrennen nog meer uit de koers moeten vertellen. Als Edward Pickering nu ook nog een kleurrijk ensemble zoals de Britse presentator-reiziger Michael Portillo aantrekt heeft hij een prachtig reisprogramma met zijn boek. De BBC (of Woestijnvis) nog overtuigen en klaar is kees.

De Ronde van Vlaanderen. De mooiste wielerwedstrijd ter wereld. Edward Pickering. 288 pagina’s, Uitgeverij Horizon, 19,99 euro.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen