Hier kijken wij naar uit: de slimste op z'n Hollands en een haai die bijna niet kon zwemmen

© *

Wie al uitkijkt naar een nieuw seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld', kan zich voorbereiden met de Nederlandse zomerversie. Tenzij je liever een film over een moeilijke zoon, een nachtdier of een haai verslindt.

jdr

De zoon die Matteo Simoni graag had gespeeld

Matteo Simoni (30) had zelf graag de hoofdrol gespeeld in Le Fils van Jean-Pierre en Luc Dardenne, maar bij wijze van troost mag hij de film uit 2002 inleiden in Cinema Canvas. Simoni was toen de film werd gedraaid even oud als de 16-jarige Francis, de jongen die wordt opgenomen in een instituut voor jongeren met een gedragsstoornis. In de instelling werkt Olivier, een leraar houtbewerking. Hij blijkt een traumatisch ervaring met de jongen gemeen te hebben. De rol was destijds voor Morgan Marinne en Olivier Gourmet die de leraar speelt, kreeg er de acteursprijs voor op het filmfestival Cannes.

Cinema Canvas: Le Fils Canvas 21.25

De haai die moeilijk kon zwemmen

Jaws was in 1975 in vele opzichten een revolutionaire film. Om te beginnen creëerde hij bij het grote publiek een angstpsychose voor haaien – die tot op vandaag nog altijd nazindert – maar hij veranderde ook de filmbusiness. Steven Spielberg draaide de eerste blockbuster die in de zomer werd geprogrammeerd. Voordien werden grote film steevast rond Kerstmis gelanceerd. Voor een stuk was dat toeval, Spielberg was gewoon te laat klaar. Tenslotte is Jaws ook technisch een mijlpaal. Nooit eerder werd zo’n groot mechanisch beest gebouwd. Met matig succes overigens. De haai ‘zwom’ zo moeizaam dat veel scènes zonder het beest werden gedraaid. En jawel: dat komt de spanning alleen maar ten goede.

Jaws Q2 23.05

De slimste op z’n Hollands

'De Slimste Mens Ter Wereld' bestaat ook in Nederland en daar quizzen ze zelfs in de zomer. Deze week is het nieuwe seizoen er gestart en dinsdag maakten ze meteen al iets mee wat nog nooit eerder was gebeurd: een deelnemer raakte nog voor de finale al zijn seconden kwijt. Het was zanger en rapper Pete Philly die, volgens het Nederlandse reglement, ervoor zorgde dat iedereen er 30 seconden extra moest krijgen om door te kunnen gaan. Wilt u weten hoe en of presentator Philip Freriks de schoenen van Erik Van Looy vult, dan is De Slimste Mens van boven de Moerdijk uw afspraak.

De Slimste Mens NPO2 20.25

Nachtdieren op zoek naar bloed

Ze bestaan echt in Amerika: nightcrawlers. Het zijn journalisten die uitsluitend ’s nachts op pad gaan, de radio van de politie afluisteren en zich zo naar zware auto-ongelukken, branden, overvallen en ander onheil reppen. In de film Nightcrawler speelt Jake Gyllenhaal zo’n rampjournalist. Hij komt eerder toevallig in de job terecht. ’s Nachts is hij op een snelweg in Los Angeles getuige van een ongeluk en hij ziet daar de ‘nachtdieren’ aan het werk. Aangezien hij zonder job zit, schaft hij zich een camera aan. Maar dat het niet zó simpel is, merkt hij al snel.

Nightcrawler Q2 20.50

Netflix en co

Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Michaël Temmerman de serie Succession aanbevelen.

Stilte voor de storm bij Netflix en Telenet Play More. Bij Netflix is het wachten op het zesde seizoen van 'Orange is the New Black' (27 juli), bij Play More moeten we nog een weekje wachten op het tweede seizoen van 'The Team' (23 juli) met Veerle Baetens. Ondertussen is het misschien het ideale moment om enkele andere reeksen te bekijken waar u nog niet aan toe bent gekomen. Enkele recente opties.

Succession, eerste seizoen loopt momenteel op Play MoreHBO-serie over mediamogul Logan Roy (rol van Brian Cox) en zijn familieleden die allemaal op hun eigen manier in het gevlij proberen te komen van de oude man om zo de touwtjes van het bedrijf in handen te krijgen. Maar wil Logan zijn macht wel afstaan? Goede reeks met zeer scherpe dialogen, zoals we van HBO gewend zijn.

Shooter, derde seizoen loopt momenteel op NetflixComplotdenker en wapenfan? Dan is deze serie (gebaseerd op de gelijknamige film) ongetwijfeld iets voor u. In het derde seizoen wordt scherpschutter Bob Lee Swagger ontvoerd. Zijn vrouw en voormalige beste vriend bundelen de krachten om hem te redden. Actie gegarandeerd.

BoJack Horseman, al vier seizoenen op NetflixEen van dé animatiereeksen voor volwassenen. Over een pratend paard dat het gemaakt heeft in Hollywood, maar in de loop der jaren verslaafd is geraakt aan zowat alles. Drank, drugs, vrouwen, aandacht... Nog niet gezien? Snel inhalen, want op 14 september komt het vijfde seizoen op Netflix.

Keuze van de redactie

Video