Direct naar artikelinhoud
NieuwsGroot-Brittannië

Migranten uit Groot-Brittannië mogen voortaan naar Rwanda gestuurd worden, VN vraagt herziening

De Britse premier Rishi Sunak spreekt in een nieuwsconferentie over het controversiële wetsvoorstel, dat inmiddels door het Britse parlement is goedgekeurd.Beeld ANP / EPA

De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

Leden van het niet-gekozen Hogerhuis stuurden de plannen herhaaldelijk met amendementen terug naar de parlementsleden in de Lagerhuis, maar kwamen uiteindelijk overeen om geen verdere wijzigingen aan te brengen. Daardoor kan het wetsvoorstel nu wet worden.

De wet maakt het mogelijk om migranten zonder verblijfsstatus die per boot illegaal naar het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. Volgens de regering van de conservatieve premier Rishi Sunak hebben zij de wet overtreden door op deze manier het land binnen te komen en verspeelden zij hierdoor het recht op het doen van een asielaanvraag. In Rwanda krijgen de migranten vijf jaar lang financiële steun, mits ze het land niet verlaten.

De Britse regering heeft al langer het akkoord van de Rwandese regering voor de deportaties, maar het plan stuitte op binnenlands verzet. Het Britse Hooggerechtshof schoot het plan af omdat Rwanda niet als een veilig land kan worden beschouwd, waarna premier Rishi Sunak de wet, die nog door zijn voorganger Boris Johnson was bedacht, bijschaafde. De wet maakt van Rwanda nu een ‘veilig derde land’. Dat was nodig om beroepsprocedures tegen de uitzettingen te voorkomen.

Het Oost-Afrikaanse land krijgt in ruil voor het opnemen van de migranten 433 miljoen euro van de Britse regering. Na de aanname van het wetsvoorstel beloofde Sunak om binnen tien tot twaalf weken te beginnen met het sturen van asielzoekers naar Rwanda.

De Rwandese regering reageerde alvast positief. “We zijn tevreden dat het wetsontwerp is aangenomen door het Britse parlement”, reageert regeringswoordvoerder Yolande Makolo in een persbericht. Volgens de woordvoerder zijn de Rwandese autoriteiten “ongeduldig om de mensen te ontvangen die naar Rwanda worden overgebracht”.

Protest VN

De Verenigde Naties roepen de Britse overheid op om het wetsontwerp opnieuw in overweging te nemen.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, Filippo Grandi, vragen Londen om in de plaats van het Rwanda-plan “praktische maatregelen te nemen om te strijderen tegen illegale stromen van vluchtleingen en migranten, op basis van internationale samenwerking en van het respect voor de internationale mensenrechten”.

De Ier Michael O’Flaherty, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, zegt dan weer dat de Britse overheid moet afzien van de uitwijzing van mensen volgens het plan en “de aanval op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ongedaan moet maken”.